Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku dnes odštartovala Študentská kvapka krvi

Prvý odber 18. ročníka Študentskej kvapky krvi, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc sa uskutočnil v pondelok 15. októbra 2012 vo vstupnej hale Študentského domova Ľ. Štúra v bratislavskej Mlynskej doline. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Študentská kvapka krvi je jednou z najúspešnejších kampaní, ktoré organizuje NTS v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra v bratislavskej Mlynskej doline dnes odštartoval 18. ročník Študentskej kvapky krvi. Kampaň potrvá päť týždňov, študenti, ale aj ďalší záujemcovia sa do nej môžu zapojiť do 16. novembra.


„Je to obdobie po nástupe študentov do školy a po tom prvom nápore, keď sa im začínajú študentské povinnosti. Cieľom je, aby sme mali dostatok krvi, ale mladých ľudí si radi odchytíme aj do registra darcov,“ povedala vedúca lekárka bratislavskej Národnej transfúznej služby (NTS) Klára Sviteková. Študentská kvapka krvi je jednou z najúspešnejších kampaní, ktoré organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Vlani sa do nej zapojilo vyše 25.000 ľudí, podmienky na darovanie krvi splnilo 22.001 z nich.

„Krv som sa rozhodla darovať preto, lebo viem, že to niekomu môže pomôcť a robím to veľmi rada,“ povedala študentka Kristína, ktorá sa do študentskej kvapky zapojila medzi prvými. Do Mlynskej doliny dnes prišla aj držiteľka Kňazovického medaily, ktorá sa udeľuje u žien po 80 odberoch, Ivana Bruncvíková. „Ja som bola tzv. dievča na telefón. Keď mali málo zásob mojej krvnej skupiny, vtedy ma vyzvali, aby som prišla a môj zamestnávateľ mi to umožnil,“ povedala pre TASR.

Heslo tohtoročnej kampane znie Podaj pomocnú ruku. Jej tvárami sú mladí slovenskí herci Dominika Zeleníková a Jakub Lorencovič. „Myslím, že to heslo hovorí samo za seba. Je to naozaj o tom, aby sme si vedeli navzájom pomôcť. Znie to ako klišé, ale naozaj neviete, kedy tú krv budete potrebovať vy. Je to taká reťaz pomoci,“ zdôraznila Silvia Kostelná z SČK.



Študenti, ale aj ďalší záujemcovia, ktorí sa chcú do kampane zapojiť, by mali mať na pamäti niekoľko pravidiel. „Musia vážiť aspoň 50 kilogramov, musia byť zdraví, nesmú byť prechladnutí aspoň tri týždne, nemôžu mať teplotu. Pri užívaní liekov sa to posudzuje individuálne,“ objasňuje lekárka Veronika Semberová. Dodáva, že pred odberom treba vypiť aspoň pol litra tekutín a dať si ľahké raňajky, napríklad pečivo s medom alebo džemom. Darcovia by nemali jesť mastné a mliečne výrobky.

Okrem odberov v školách sa v tomto čase organizujú aj mobilné výjazdy vo firmách a organizáciách. V prípade záujmu by podľa Kostelnej takáto firma mala vedieť zabezpečiť vzdušné, čisté priestory a minimálne 30 darcov. Odbery, ale aj ďalšie sprievodné akcie, akými sú napríklad náborové workshopy či simulované odbery krvi, budú počas kampane prebiehať vo všetkých väčších mestách, ale aj mnohých obciach Slovenska.