Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku pribudlo 20 automatických externých defibrilátorov

Na archívnej snímke AED. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Prístroje sa umiestnia na verejne dostupných miestach s vysokým výskytom ľudí. Lokality vyberali záchranári.

Bratislava 5. mája (TASR) - Na Slovensku pribudlo 20 automatických externých defibrilátorov (AED). Darovala ich zdravotná poisťovňa Dôvera. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. AED zvyšuje šance na prežitie človeka po kolapse až na 70 percent.

Prístroje sa umiestnia na verejne dostupných miestach s vysokým výskytom ľudí. Lokality vyberali záchranári. Jeden z prvých defibrilátorov dostalo krízové centrum pre vojnových utečencov z Ukrajiny v Nitre, priblížil PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik. "Niekoľko sme ich darovali na základe odporúčania záchranárov konkrétnym dobrovoľným hasičským zborom a mestským policajtom. Projekt uzatvárame v Sološnici, kde necháme posledné z dvadsiatky AED zakúpených na pomoc pacientom," doplnil.

OS ZZS eviduje v registri AED 1949 prístrojov vrátane ich adries a v niektorých prípadoch aj kontakty na tzv. first responderov. Sú to záchrancovia vyškolení v oblasti prvej pomoci, napríklad štátni a dobrovoľní hasiči. "Ich pomoc využívame vtedy, ak sú záchranári od pacienta s náhlym zastavením srdca priďaleko," spresnila Krčová. Počas uplynulých piatich rokov sa podľa nej defibrilátory úspešne použili vo viac ako 150 prípadoch s náhlym zastavením krvného obehu.