Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚVZ: V SR vlani potvrdili 25 invazívnych meningokokových ochorení

Ilustračné foto. Foto: Svätopluk Písecký - TASR

Dlhodobú a účinnú ochranu a čiastočnú redukciu nosičstva poskytuje podľa ÚVZ očkovanie.

Bratislava 16. júna (TASR) – Minulý rok sa na Slovensku potvrdilo 25 invazívnych meningokokových ochorení. V porovnaní s rokom 2020 stúpol počet prípadov o dva. Najvyššia chorobnosť aj úmrtnosť sa dlhodobo drží u dojčiat. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informoval na svojom webe.

"V roku 2021 meningokokové ochorenia na Slovensku prevažovali u ženského (72 percent) pohlavia nad mužským (28 percent) a najviac ochorení vzniklo v júli," uviedol ÚVZ. Upozornil, že každý desiaty až 20. človek je asymptomatickým nosičom meningokoku v horných dýchacích cestách.

Dlhodobú a účinnú ochranu a čiastočnú redukciu nosičstva poskytuje podľa ÚVZ očkovanie. Vakcíny sú na Slovensku na lekársky predpis s možnosťou očkovania od šiesteho týždňa života dieťaťa. "Vakcíny proti meningokokom sú lekármi odporúčané, no nie sú zaradené do plošného očkovania ani plne hradené zdravotnými poisťovňami," ozrejmil úrad.

Meningokok môže spôsobovať zápal mozgových blán (meningitídu) a otravu krvi (meningokokovú sepsu). Meningokoková infekcia má rýchly priebeh, bez komplexnej a okamžitej liečby môže viesť k smrti alebo ťažkému trvalému postihnutiu.