Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku transplantovali prvú obličku pred 40 rokmi

Prvú skríženú transplantáciu obličiek na Slovensku vykonali odborníci banskobystrickej Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta 14. júna 2007.

Bratislava 16. júna (TASR) - Transplantačný tím Urologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave uskutočnil pred 40 rokmi 16. júna 1972 v nemocnici s poliklinikou akademika Ladislava Dérera na Kramároch prvú transplantáciu obličky na Slovensku. Od toho istého roka sa datuje aj začiatok integrovaného dialyzačno-transplantačného programu.

Prvú transplantáciu obličky na svete uskutočnil americký chirurg Richard Lawler 17. júna 1950. Operáciu, ktorá bola pre pacientku poslednou možnou záchranou, uchoval tím lekárov v tajnosti. Operovalo sa totiž v katolíckej nemocnici a cirkev v tom čase nesúhlasila s tým, aby sa tkanivá z mŕtvych tiel transplantovali do živých organizmov. Lekári mali však podporu vedenia nemocnice. Informáciu o transplantácii zverejnili až po niekoľkých dňoch, keď sa ukázalo, že pacientke sa darí dobre. Správa obletela celý svet.

Transplantáciou tohto dôležitého orgánu sa zmiernia takmer všetky komplikácie uremického syndrómu, umožňuje pacientom podstatne vyššiu kvalitu života ako dialýza, lepšiu zdravotnú, pracovnú aj sexuálnu rehabilitáciu.

Na Slovensku jubilejnú päťstú transplantáciu obličky uskutočnili odborníci bratislavskej Urologickej kliniky Nemocnice s poliklinikou akademika Ladislava Dérera na Kramároch v marci 1995. Jubilejná tisíca pacientka absolvovala transplantáciu obličiek na Urologickej klinike v Bratislave v máji 2009.

Odborníci sa vtedy zhodli, že číslo tisíc je veľmi dobrý výsledok ich práce, no napriek tomu je transplantácií stále málo. Problém je najmä s nedostatkom darcov, hoci treba odber orgánov vnímať pozitívne ako záchranu života. Základom úspešnej transplantácie je odber orgánov od mŕtvych darcov. Počet operácií sa lekári snažia zvyšovať aj pomocou orgánov od živých donorov.

Prvý laparoskopický odber obličky od žijúceho darcu uskutočnil v máji 2003 trojčlenný tím špecialistov Transplantačného centra banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pod záštitou švédskeho profesora Jonasa Wadströma. Približne trojhodinovou operáciou začali realizovať program laparoskopických odberov obličiek od žijúcich darcov na Slovensku.

Štvorročnému dieťaťu transplantovali v októbri 2003 v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici obličku jeho vlastnej matky. Bola to prvá operácia takého druhu na Slovensku.

Tím pod vedením primára 1. chirurgickej kliniky Petra Zavackého na východnom Slovensku zrealizoval v novembri 2006 prvú transplantáciu obličky od živého darcu príjemcovi, ktorý nebol jeho pokrvným príbuzným. Obličku daroval manželke manžel.

Prvú skríženú transplantáciu obličiek na Slovensku vykonali odborníci banskobystrickej Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta 14. júna 2007. Podrobili sa jej dva manželské páry, z ktorých partner nemohol z medicínskeho hľadiska darovať obličku vlastnej žene. Vhodné manželské dvojice na transplantáciu "hľadala" vedúca lekárka Transplantačného centra banskobystrickej nemocnice Eva Lacková asi jeden a pol roka. Oba manželské páry súhlasili so skríženou transplantáciou už skôr. Dlhší čas však trvalo pripraviť takýto zákrok nielen z medicínskeho, ale tiež z legislatívneho hľadiska. Súhlasiť s ňou muselo Odborné konzílium pre geneticky nepríbuzné transplantácie pri Ministerstve zdravotníctva SR.

Vozidlo prevážajúce orgán na transplantáciu havarovalo v decembri 2007. Došlo k narušeniu sterility transportného boxu s obličkou pripravenou na transplantáciu. Operácia sa nemohla uskutočniť a pacientku z nemocnice prepustili. Oblička pochádzala od darcu zo Žilinského kraja, ktorý prišiel o život pri úraze a na základe súhlasu rodiny boli jeho orgány poskytnuté na transplantáciu. Druhú obličku nebohého transplantovali pacientovi v Martine.

Žena s transplantovanou obličkou porodila v máji 2012 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice zdravého chlapčeka.