Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Svetový deň darcov krvi prišlo do nemocnice 26 dobrovoľníkov

Ilustračné foto Foto: Kaufland

Na oddelenie hematológie a transfúziológie prišli darovať najcennejšiu tekutinu dvaja študenti, 10 viacnásobných darcov a šesť prvodarcov.

Komárno 16. júna (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno privítala v pondelok (15. 6.) darcov, ktorí sa pripojili k Svetovému dňu darcov krvi. Na oddelenie hematológie a transfúziológie prišli darovať najcennejšiu tekutinu dvaja študenti, 10 viacnásobných darcov a šesť prvodarcov. V rámci tejto akcie prišlo dnes darovať krv aj osemčlenná skupina zo Strednej priemyselnej školy v Komárne. Vedenie nemocnice obdarovalo každého darcu malým darčekom.

Všeobecná nemocnica Komárno sa do tejto akcie zapája už každoročne. „Sme radi, že aj tento rok si k nám našlo cestu 26 darcov. Sme veľmi vďační za každú darovanú kvapku krvi – vďaka týmto vzácnym darom sme schopní pokrývať potrebu krvných transfúzií v našej nemocnici,“ povedala primárka oddelenia hematológie a transfúziológie Enikő Radi. Poznamenala, že v roku 2014 prišlo v rámci tejto akcie darovať krv šesť žiakov, 25 viacnásobných darcov a dvaja prvodarcovia.

Poznamenala, že Svetový deň darcov krvi sa pripomína od roku 2004 a patrí mu 14. jún. Tento deň je príležitosťou poďakovať sa dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny. Zároveň je jeho cieľom podnietenie a podpora ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali. „Sme vďační všetkým darcom, vďaka ktorým môžu lekári zachraňovať životy. Život je nevyspytateľný a človek nikdy nevie, kedy bude potrebovať krv alebo krvnú plazmu on sám alebo jeho blízky,“ zdôraznil riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš.