Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Trhu kože budú odborníci informovať o kožných ochoreniach a liečbe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K dispozícii budú aj dve diskrétne poradne, kde sa budú vykonávať ultrasonografické vyšetrenia kĺbov pri podozrení psoriatickej artritídy.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Trh kože, zameraný na zvýšenie povedomia o kožných ochoreniach, ich liečbe a diagnostike, sa koná v nedeľu v nákupnom centre na Pribinovej ulici. Odborníci budú k dispozícií v štyroch diskrétnych a šiestich verejných poradniach, kde si návštevníci môžu dať skontrolovať materské znamienka dermatoskopom. TASR o tom informovala organizátorka Trhu kože Lele Zemanová.

K dispozícii budú aj dve diskrétne poradne, kde sa budú vykonávať ultrasonografické vyšetrenia kĺbov pri podozrení psoriatickej artritídy. "Tá býva tzv. skrytou sestrou autoimunitného ochorenia psoriázy," povedala Zemanová. Na 3. ročníku bude k dispozícii 20 kožných lekárov.

"V minulých rokoch boli v poradniach u niektorých návštevníkov odhalené a zachytené aj závažné a dovtedy neliečené kožné ochorenia ako psoriáza či rakovina kože," uviedla organizátorka.

Prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti Dušan Buchvald víta takúto formu odkrývania a vysvetľovania problematiky diagnostiky a liečby kožných problémov. "Počas bežného vyšetrenia máme natoľko obmedzený čas, že nie je možné každému pacientovi podrobne vysvetliť priebeh a závažnosť ochorenia," vysvetlil. Poznamenal tiež, že lekári v dnešnej dobe musia súperiť s internetom, ktorý navádza pacientov na samoliečbu a rôzne alternatívne spôsoby liečby.

"Osobný kontakt a konzultácia s lekárom je vždy najvhodnejšia, preto apelujeme na ľudí, aby nepodceňovali návštevy dermatologických ambulancií, lebo len včasnou diagnostikou vieme včas zachytiť a liečiť kožné ochorenie," uzavrel Buchvald.