Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najčastejším dôvodom ženskej sterility je endometrióza

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Gynekologické ochorenie endometrióza sa prejavuje výlučne u žien v mladom veku a považuje sa za najčastejší dôvod ženskej sterility.

Bratislava 2. februára (TASR) - Gynekologické ochorenie endometrióza sa prejavuje výlučne u žien v mladom veku a považuje sa za najčastejší dôvod ženskej sterility. V niektorých prípadoch spôsobuje bolesť, inokedy o nej pacientka ani nemusí vedieť. Čím je žena v čase vzniku ochorenia mladšia, tým ťažší priebeh sa predpokladá. V súčasnosti neexistuje terapia, ktorá by viedla k trvalému vyliečeniu endometriózy.

"Je to choroba, ktorú ovplyvňujú viaceré faktory - genetické, hormonálne, imunologické a takisto aj anatomické. Treba zdôrazniť, že najčastejšie sa vyskytuje práve medzi 20. a 35. rokom, čiže u žien v ideálnom období na založenie vlastnej rodiny. U polovici žien býva endometrióza spájaná s bolestivou menštruáciou, u 75 percent žien s bolesťami v oblasti panvy a 25 – 40 percent žien má problémy otehotnieť," vysvetlil gynekológ Peter Harbulák. Upozornil, že endometrióza môže byť tiež príčinou mimomaternicového tehotenstva.

Všetko liečebné úsilie smeruje k úľave od bolestí, k zmenšeniu alebo odstráneniu endometrických ložísk, k snahe o zachovanie plodnosti a zabráneniu návratu ochorenia. Liečba býva individuálna. Vzhľadom na to, že endometrióza je ochorenie viazané na hormonálny cyklus ženy a je závislé od hladiny estrogénov, cieľom liečby je dočasné zamedzenie tvorby pohlavných hormónov. Odporučením v liečbe je aj užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo samotných gestagénov. No túto liečbu odporúča Harbulák iba pacientkam, ktoré otehotnieť neplánujú.

Tehotenstvo rieši dočasne problém s endometriózou. Pacientky, ktoré tehotenstvo plánujú, ale nedarí sa im to pre pokročilé štádium ochorenia, by mali navštíviť špecializované zariadenia na liečbu neplodnosti a v čo najkratšom čase skúšať s partnerom otehotnieť. "Ak sú tam veľké ložiská, môžu sa vyoperovať, ale netreba si myslieť, že týmto odoperovaním je vec vyriešená a pacientka je vyliečená. Endometrióza bude mať o nejaký čas opäť svoj devastačný vplyv na vaječníky, vajíčkovody a maternicu. Preto sa odporúča toto krátke obdobie využiť na otehotnenie," zhrnul Harbulák.