Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najhoršia dostupnosť interrupcií je v Prešovskom a Žilinskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Organizácia Možnosť voľby v prieskume zistila, že 67 percent žien nemalo dosť informácií o tom, kde môžu interrupciu podstúpiť.

Bratislava 28. júla (TASR) – Najhoršia dostupnosť interrupcií na Slovensku je v Prešovskom a Žilinskom kraji. Výskum mimovládnej organizácie Možnosť voľby tiež ukázal, že približne tretina zo 70 mapovaných zariadení na Slovensku odmieta poskytnúť interrupciu. Na štvrtkovom brífingu na to upozornila výskumníčka rodovej rovnosti z organizácie Barbora Holubová.

"Patríme k najhorším krajinám v Európe. Kým iné krajiny sa uberajú cestou odstraňovania prekážok a vylepšovania legislatívy, na Slovensku ideme opačným smerom," uviedla riaditeľka organizácie Adriana Mesochoritisová. Doplnila, že Slovensko sa v európskom rebríčku dostupnosti interrupcie radí na 43. miesto z 52 krajín. Medzi najčastejšie dôvody odmietnutia interrupcie napríklad patrí dôvod svedomia a náboženského presvedčenia. "Niektorí priznali, že je to na základe rozhodnutia vedenia personálu," doplnila Holubová.

Organizácia Možnosť voľby v prieskume zistila, že 67 percent žien nemalo dosť informácií o tom, kde môžu interrupciu podstúpiť. Zároveň poukázala, že považujú za problém aj povinné čakacie doby, vysokú cenu či nemožnosť podstúpiť tabletkovú formu. Za zrušenie čakacej doby bolo 72 percent opýtaných žien, pretože to považujú za zbytočné a stresujúce odďaľovanie zákroku. "Ak ženy nemajú včasný prístup k bezpečným a finančne dostupným službám umelého prerušenia tehotenstva, môže to ohroziť ich životy a zdravie," upozornila Mesochoritisová.

Podľa nej niektoré ženy podstupovali interrupciu tajne. "Pokúšali sa konzumovať množstvo alkoholu, ubližovali si, skákali zo schodov, mnohé mali suicidálne myšlienky alebo chceli spáchať samovraždu, keď sa nedokázali dostať k interrupciám," priblížila. Preto je podľa nej kľúčové hovoriť, že obmedzovanie neznižuje ich počet, ale ohrozuje zdravie a životy žien. Zároveň podotkla, že je to tiež jedným z posolstiev ich novej kampane, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o prekážkach, ktorým ženy na Slovensku čelia a ich rizikách a získať podporu verejnosti pre ich odstránenie.