Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najúčinnejšou zbraňou voči liekovej závislosti je prevencia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri závislosti na liekoch je najťažšie urobiť prvý krok – priznať si problém.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Lieková závislosť je rovnako závažná ako iné závislosti. Ak nestačí pevná vôľa, potrebná je liečba pod dohľadom odborníka. Tá však nemusí byť vždy úspešná. Upozorňuje na to Asociácia na ochranu práv pacientov.

Príčiny vzniku liekovej závislosti môžu byť rôzne. K rizikovým skupinám patria pacienti s chronickou bolesťou, ľudia pod silným a dlhotrvajúcim stresom či s veľkou zodpovednosťou, duševne labilní jedinci, ale aj zdravotnícki pracovníci. „Dlhodobé užívanie potrebných liekov na rôzne chronické ochorenia, akými sú napríklad vysoký krvný tlak, zvýšené hodnoty tukov v krvi či cukrovka, neznamená, že pacient je závislý na liekoch, hoci ľudia to niekedy takto vnímajú,“ vysvetľuje lekár Jozef Glasa. O závislosť ide, keď dlhodobé nadmerné užívanie liekov má vplyv na sebakontrolu a schopnosť pacienta sa správne rozhodovať.

Asociácia upozorňuje, že najúčinnejší krok voči vzniku liekovej závislosti je prevencia. Liečba nemusí byť vždy úspešná, a to aj napriek pomoci psychiatra a ďalších odborníkov. „Liečba liekovej závislosti si vyžaduje pevné rozhodnutie a úprimné odhodlanie pacienta. Niektorí však v skutočnosti nechcú so svojím problémom skoncovať. Predmet závislosti, napríklad lieky, alkohol, cigarety, mobil alebo internet, sa stáva náhradným stredobodom ich života a sveta a oni sa ho boja vzdať,“ dodal Glasa.

Pri závislosti na liekoch je najťažšie urobiť prvý krok – priznať si problém. Až 63 % pacientov s chronickými ochoreniami priznalo, že vo zvládnutí ich liekovej závislosti im najviac pomohol lekár. Vyplynulo to z prieskumu realizovaného pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov učí verejnosť o potrebe správneho a bezpečného užívania liekov. Každý desiaty musel absolvovať ústavnú liečbu v špeciálnom zariadení.

Zároveň takmer tretina pacientov, a to často aj napriek veľkej snahe a pomoci odborníkov, nie je v liečbe liekovej závislosti úspešná.

Prieskum sa realizoval v decembri na reprezentatívnej vzorke 1004 respondentov.