Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najčastejšie boli chorobou z povolania postihnutí zamestnanci vo veku 55 až 59 rokov, informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe. Najčastejšie hláseným bolo ochorenie končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia, zaznamenali ho u 175 zamestnancov. V roku 2021 dokopy zaevidovali 423 hlásení chorôb z povolania. TASR o tom informoval odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Frekventované boli podľa dát tiež parazitárne ochorenia (166 zamestnancov), ochorenie končatín z vibrácií (32), porucha sluchu z hluku (17) či vonkajšie alergické alveolitídy - hypersenzitívna pneumonitída (desať).

Najčastejšie sa choroby z povolania vyskytovali v odvetviach priemyselná výroba, zdravotníctvo a sociálna pomoc či ťažba a dobývanie. "Podľa profesií bol v roku 2021 najvyšší výskyt chorôb z povolania v celkovom počte 123 hlásení u kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov," dodal úrad.

Najčastejšie boli chorobou z povolania postihnutí zamestnanci vo veku 55 až 59 rokov, informoval úrad. Podľa sídla organizácie, kde choroba vznikla, bol najvyšší počet chorôb z povolania v Košickom kraji (146). Naopak, najnižší v Nitrianskom kraji (deväť).