Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších dní ostáva breza

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované zrážkami a nočným ochladením.

Banská Bystrica 27. apríla (TASR) – Najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších dní ostáva breza. Jej peľ v ovzduší dosiahne vysoké denné koncentrácie najmä v chladnejších oblastiach Slovenska. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Pripomenula, že peľ hrabu a duba bude ešte dosahovať alergiologicky významné koncentrácie na väčšine územia. „Koncentrácie peľu jaseňa v ovzduší predpokladáme už len na severnom a strednom Slovensku,“ spomenula s tým, že s otepľovaním začne pribúdať peľ tráv z čeľade lipnicovitých aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Dodala, že peľ tráv sa v priebehu pár týždňov stane na dlhé obdobie najvýznamnejším a najsilnejším alergénom. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované zrážkami a nočným ochladením.

Podľa nej peľová sezóna brezy v uplynulom kalendárnom týždni vrcholila na strednom, severnom a východnom Slovensku. V teplejších oblastiach už prešla vrcholom, denné koncentrácie peľu brezy v ovzduší tam však ešte dosahovali veľmi vysoké hladiny. „Na celom území poklesli denné koncentrácie peľu brestu, vŕby a topoľa,“ konštatovala. Doplnila, že veľmi vysoké denné koncentrácie peľu hrabu v ovzduší zaznamenali monitorovacie stanice na strednom a severnom Slovensku. „Peľ jaseňa v ovzduší dosiahol veľmi vysoké denné koncentrácie už len na severe Slovenska,“ zdôraznila.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici v Žiline, v Nitre a v Bratislave. „Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ duba, buka, javora, smrekovca a v teplejších oblastiach aj orecha a pagaštanu,“ ukončila Lafférsová.