Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Náklady na liečbu onkologických pacientov vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Medziročný nárast vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni bol 10 miliónov eur.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Rastúci počet onkologických ochorení na Slovensku zvyšuje aj náklady na liečbu pacientov s touto diagnózou. V minulom roku uhradila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) za liečbu onkologických pacientov takmer 296 miliónov eur, čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast o 10 miliónov eur.

"K finančne najnákladnejším onkologickým diagnózam patrí zhubný nádor prsníka, na liečbu ktorého VšZP dala v roku 2012 viac ako 49 miliónov eur. Ďalej je to zhubný nádor priedušiek a pľúc a zhubný nádor hrubého čreva, pričom každá z týchto diagnóz predstavovala v minulom roku náklady viac ako 20 miliónov eur," uviedla hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

K najčastejším nádorovým ochoreniam u žien patrí rakovina prsníka. Vážnu hrozbu predstavuje aj rakovina krčka maternice, na liečbu ktorej vynaložila VšZP v minulom roku viac ako štyri milióny eur. "Aj v prípade tohto ochorenia platí, že prevencia je najúčinnejší a zároveň najlacnejší liek. Prevencia karcinómu krčka maternice pri preventívnej prehliadke stojí cca 35 eur. Ak sa ochorenie zachytí vo včasnom štádiu, náklady na liečbu predstavujú do 800 eur," dodala hovorkyňa s tým, že liečba pokročilého karcinómu krčka maternice už stojí ročne v priemere 7000 eur.

Aj tento rok je štátna zdravotná poisťovňa partnerom zbierky Deň narcisov. Pokladničky ligy budú umiestnené v priestoroch pobočiek poisťovne na celom Slovensku. "V predchádzajúcich dvoch rokoch sa takto vyzbieralo viac ako 11.670 eur, ktoré VšZP poslala na účet Ligy proti rakovine," spresnila Gašparíková.