Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nákup vakcín sa má zmeniť, lekári ich už nemajú nakupovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Nákup očkovacích látok priamo lekárom a ich skladovanie v ambulancii ministerstvo za bývalej vlády zdôvodňovalo bezpečnosťou pacienta a účinnosťou vakcíny.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami.

Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Ministerstvo navrhuje cez novelizáciu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorá má platiť od januára 2013, návrat k pôvodnému stavu.

Ako rezort poukázal v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov. "Pri neriešení vzniknutej situácie by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia pacientov, v najhoršom prípade až k ohrozeniu života napríklad vznikom epidémií častokrát veľmi ťažkých infekčných ochorení," konštatuje sa v návrhu.

Nákup očkovacích látok priamo lekárom a ich skladovanie v ambulancii ministerstvo za bývalej vlády zdôvodňovalo bezpečnosťou pacienta a účinnosťou vakcíny. Exminister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdil, že sa stávali prípady, keď si po vakcínu išiel rodič, čím sa porušil chladový reťazec. Ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) zase poukázala na to, že zmena priniesla zmätky a problémy, ako aj odklady povinného očkovania.

Lekári pre zmeny v systéme nákupu ešte v januári volali po vyhlásení núdzového stavu, neskôr sa s ministerstvom dohodli na zjednodušení a odstránení niektorých administratívnych prekážok, čo malo umožniť jednoduchší prístup k vakcínam.