Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Napádanie zákona o mzdách lekárov by podľa LOZ narušilo sociálny zmier

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

LOZ avizovalo možné podania na inšpektoráty práce pre podozrenie z nedodržiavania Zákonníka práce v nemocniciach združených v ANS.

Bratislava 31. júla (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) je znepokojené vyhlásením Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), že zvažuje podanie zákona, ktorý upravil mzdy lekárov, na Generálnu prokuratúru SR.

"Toto je cesta, ako narušiť sociálny zmier, ktorý nastal po podpísaní memoranda medzi LOZ a vládou SR na sklonku minulého roka," informoval šéf odborov Peter Visolajský.

Poukázal na to, že ANS podaním zákona o minimálnych mzdových nárokoch lekárov na generálnu prokuratúru preberie zodpovednosť za situáciu, ktorá môže vzniknúť. "Memorandum medzi LOZ a vládou bolo výsledkov veľkých kompromisov z oboch strán a jeho prijatím sa upokojila vyhrotená situácia v slovenskej spoločnosti. To, čo si lekári vybojovali, bolo za cenu vystavenia sa existenčnej neistote ich samotných, ako aj ich celých rodín. Toto veľké úsilie nesmie vyjsť nazmar a lekári sú pripravení za svoje práva opäť bojovať," zhrnul.

ANS sa podľa lekárskych odborov cíti posmelené úspechom, keď sa im "hrubým" tlakom podarilo zabrzdiť adekvátne ohodnotenie zdravotných sestier a podobnú stratégiu sa snaží uplatniť v boji proti lekárom. LOZ zároveň avizovalo možné podania na inšpektoráty práce pre podozrenie z nedodržiavania Zákonníka práce v nemocniciach združených v ANS, ako aj podania na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby skontrolovalo dodržiavanie personálnych normatívov.