Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nárok na zdravotnú starostlivosť sa po brexite zatiaľ nemení

Foto:

Nárok na zdravotnú starostlivosť v Británii sa ani po brexite zatiaľ nemení.

Bratislava 6. februára (OTS) - Veľká Británia od 1. februára nie je súčasťou Európskej únie, no v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre našich turistov sa zatiaľ nič nemení. Do konca roka 2020 majú všetci občania Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú v Británii nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz. V Spojenom kráľovstve totiž aj naďalej platí Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC) a uplatňuje sa tak v súčasnosti platná právna úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti v zahraničí rovnako ako v inom členskom štáte Európskej únie.

„To znamená, že až do 31. decembra tohto roka bude pretrvávať takzvané prechodné obdobie, počas ktorého platí súčasný stav garancie zdravotného zabezpečenia. Až do konca roka teda platí Európsky preukaz zdravotného poistenia a zdravotné poisťovne v Slovenskej republike a v Spojenom kráľovstve si naďalej navzájom preplácajú odôvodnené náklady spojené s liečbou v štátnych zdravotníckych zariadeniach,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne. Ako doplnila, s Európskym preukazom zdravotného poistenia majú poistenci nárok na poskytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti u poskytovateľov, ktorí sú napojení na verejný systém zdravotného poistenia a to za rovnakých podmienok ako občania danej krajiny. Taktiež majú naďalej nárok na poskytovanie cezhraničnej či plánovanej zdravotnej starostlivosti v cudzine, pokiaľ sú splnené zákonom stanovené podmienky. Európsky preukaz však nekryje náklady za prevoz na Slovensko a repatriáciu, alebo napríklad zásah horskej služby. Preto je dôležité na cestách po Európe, ale i po svete mať uzatvorené aj komerčné cestovné poistenie.

Pre občanov Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú v Spojenom kráľovstve sa počas prechodného obdobia nič nemení a zdravotná starostlivosť im je garantovaná tak ako doteraz. Rovnako je garantované poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj pre návštevníkov zo Spojeného kráľovstva v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.