Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI: Počet chorôb z povolania na Slovensku sa takmer zdvojnásobil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejšou príčinou chorôb z povolania bolo v minulom roku dlhodobé sedenie a jednostranné zaťaženie končatín.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Na Slovensku pribúda počet chorôb z povolania. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) na obyvateľov Slovenska najčastejšie doliehajú následky sedavého zamestnania. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

"NCZI eviduje za minulý rok choroby z povolania u 423 pacientov, z toho 156 bolo mužov a 267 u žien. Ide o výrazný nárast v porovnaní s rokom 2020, keď NCZI zaznamenalo 254 prípadov, pričom 136 bolo u mužov a 118 u žien," uviedla Sivá.

Najčastejšou príčinou chorôb z povolania bolo v minulom roku dlhodobé sedenie a jednostranné zaťaženie končatín. "To viedlo k ochoreniu kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín," priblížila Sivá. Druhou najčastejšou príčinou boli infekčné a parazitárne choroby a na treťom mieste sa umiestnili problémy kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín v dôsledku vibrácií.

"Častým dôvodom vzniku chorôb z povolania je i to, že zamestnanci nedbajú na správnu polohu tela a svoju osobnú ochranu. Ak už aj musia pracovať vo vynútenej polohe, nie vždy používajú ochranné pracovné prostriedky, čím si poškodzujú zdravie. Zároveň ich celkový zdravotný stav ovplyvňuje aj to, ako si zamestnanec chráni zdravie mimo práce," podotkla hovorkyňa.