Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI: Systém eZdravie potrebuje urgentne obnovu infraštruktúry

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Dano Veselský

Vláda SR v stredu (8. 3.) vzala na vedomie materiál ku kontrolám NKÚ v zdravotníctve. Úrad v ňom upozornil na viacero problémov v zdravotníctve.

Bratislava 9. marca (TASR) - Systém eZdravie potrebuje urgentne obnovu infraštruktúry. Zdravotné dáta občanov sú bez sanácie ohrozené. Upozornilo na to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s tým, že o situácii pravidelne informovalo rezorty zdravotníctva a informatizácie. Reagovalo tak na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý okrem iného upozornil na nedostatočné využívanie systému eZdravia a nepresnosť dát.

"NCZI už v roku 2018 síce pripravilo národné a dopytové projekty, ktoré mali vytvoriť modernú verziu informačného systému eZdravie, avšak do dnešného dňa nie sú v realizácii, obdobne ani stratégia. Dôvodom sú časté personálne zmeny a s tým súvisiace zmeny priorít v rezorte," uviedla hovorkyňa centra Veronika Daničová.

NCZI priblížilo, že kontroly boli v rokoch 2019 až 2021, keď boli aktivity a kapacity prioritne presmerované na riešenie podporných systémov zvládania pandémie. "V tomto období sa upustilo od štandardného projektového riadenia informačného systému eZdravie. Všetky zmenové požiadavky sa diali ad hoc podľa zmeny legislatívy bez akejkoľvek dlhodobej vízie rozvoja, komunikácie a najmä sanácie infraštruktúry, ktorá je v kritickom stave," vysvetlila Daničová.

NCZI informovalo, že už pristúpilo k riešeniu strategického rozvoja eZdravia aj k zavedeniu štandardného projektového riadenia. Systém podľa neho aktívne využíva asi 60 percent oprávnených zdravotníckych pracovníkov. "Napriek legislatívnej povinnosti nie všetci lekári zapisujú do eZdravia. NCZI ale nemá v rukách možnosť represie a nevidí ani zmysel v postihovaní lekárov. Cesta je v ich motivácii," povedala hovorkyňa.

K zmenám podľa nej prišlo aj v oblasti národných zdravotných registrov. "Zamerali sme sa na zavedenie štandardizovaného postupu pri tvorbe registrov a definovanie pravidiel pre ich fungovanie a spracovanie údajov, zabezpečenie kvality a kvantity dát či korigovanie záťaže spravodajských jednotiek," dodala.

Vláda SR v stredu (8. 3.) vzala na vedomie materiál ku kontrolám NKÚ v zdravotníctve. Úrad v ňom upozornil na viacero problémov v zdravotníctve. Poukázal na nepresnosť dát v rezorte, neudržateľné financovanie štátnych záchraniek, nefunkčný DRG systém či nedostatočné využívanie systému eZdravia.