Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI: Slováci zomierajú aj na choroby, ktorým sa dalo predísť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa zdôraznila, že niektoré infekčné choroby sú dnes pre vysokú zaočkovanosť zriedkavé. Povedomie o negatívnych dôsledkoch týchto chorôb sa podľa nej preto znižuje.

Bratislava 3. mája (TASR) - Na Slovensku stále zomierajú ľudia na choroby, ktorým sa dalo predísť očkovaním. Upozornilo na to Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Na diagnózy, proti ktorým existuje očkovanie, eviduje aj hospitalizácie.

Na čierny kašeľ bolo podľa posledných štatistík centra hospitalizovaných 114 pacientov, z toho dvaja ochoreniu podľahli. NCZI zaznamenalo tiež v nemocniciach 240 pacientov s vírusovou encefalitídou prenášanou kliešťami, 109 s ovčími kiahňami a 520 s pásovým oparom. S hepatitídou typu A bolo podľa neho hospitalizovaných osem pacientov a s typom B ich bolo 26.

Najúčinnejšou ochranou proti týmto ochoreniam a vírusom je práve očkovanie, pripomenula hovorkyňa NZCI Alžbeta Sivá. "Reálne čísla nakazených týmito ochoreniami sú na Slovensku vyššie, hospitalizácie vypovedajú len o závažných prípadoch, ktorým sa v mnohých prípadoch dalo predísť očkovaním," doplnila hovorkyňa. Vakcíny sa podľa nej podávajú zdravým osobám s cieľom predísť samotnej nákaze.

Hovorkyňa zdôraznila, že niektoré infekčné choroby sú dnes pre vysokú zaočkovanosť zriedkavé. Povedomie o negatívnych dôsledkoch týchto chorôb sa podľa nej preto znižuje. "Hovoriť však o nich treba. Akonáhle totiž klesne v spoločnosti percento zaočkovanosti, o chorobe a jej následkoch sa nielen začne hovoriť, ale bude hroziť reálne epidémia na lokálnej, alebo aj na svetovej úrovni," dodala Sivá.