Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI:Od alkoholu sú závislé už aj deti, ktoré ešte nemajú ani 15 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR

V psychiatrických ambulanciách bolo v roku 2021 vyšetrených 27 198 osôb na poruchy psychiky a správania zapríčinených užívaním alkoholu.

Bratislava 5. februára (TASR) - Od alkoholu sú závislé už aj deti, ktoré ešte nemajú ani 15 rokov. Podľa najnovších údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ide o štyri novodiagnostikované prípady, ktorými sú dve dievčatá a dvaja chlapci. Najviac závislých od alkoholu pribudlo od roku 2011 v skupine od 45 do 59 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

V psychiatrických ambulanciách bolo v roku 2021 vyšetrených 27.198 osôb na poruchy psychiky a správania zapríčinených užívaním alkoholu. "Ide o niečo vyše sedem percent z celkového počtu vyšetrených osôb, o najnižší počet v sledovanom období rokov 2011 až 2021 a mierny pokles aj oproti predchádzajúcemu roku," poukázala Daničová.

Závislých od alkoholu bolo 20.607 osôb, čo je 75,8 percenta z celkového počtu vyšetrených osôb, ktorých zdravie poškodil alkohol. "Prvýkrát v živote bola diagnóza závislosti od alkoholu zistená 3801 osobám," uviedla hovorkyňa. Priblížila, že ide o najnižší prírastok za celé sledované obdobie od roku 2011.

Na alarmujúci vzťah Slovákov k alkoholu odborníci upozorňujú aj v rámci kampane Suchý február, nad ktorou prevzalo záštitu Ministerstvo zdravotníctva SR. Prijatie výzvy vydržať mesiac "nasucho", teda bez kvapky alkoholu, podľa nich preverí, do akej miery Slováci ovládajú svoje pitie a zmierni následky, ktoré neprimeraná konzumácia alkoholu má.