Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kontrolóri upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány v Českej republike a Francúzsku. Foto: TASR/ÚVZ SR

Nebezpečná nechtová, vlasová a pleťová kozmetika sa môže vyskytovať aj na slovenskom trhu.

Bratislava 7. februára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány v Českej republike a Francúzsku. TASR o nich informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvým z nebezpečných výrobkov je prípravok na modeláciu nechtov pre profesionálne použitie "Lenz 3000 Series Liquid, High Performance" značky Lenz s krajinou pôvodu Kanada. Prípravok je balený v bielej plastovej fľaši. Obsahuje methyl methacrylate, látku, ktorá má veľmi senzibilizujúci potenciál na pokožku a pri inhalácii. Podľa zistenia Ústavu pre hodnotenie rizík v Nemecku (BfR) výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.

Nebezpečným je aj UV gél na nechty "Celest Plus" značky Onglemod z Nemecka. Ide o ružový priehľadný gél v plastovom obale s objemom 15 mililitrov. Vo výrobku bola zistená prítomnosť antimónu, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Hlavný hygienik upozorňuje aj na výrobok slúžiaci na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie "Hair Go Straight - COCO" značky Hair Go Straight vyrobený v USA. Ružovo-béžová tekutina je balená v priesvitnej plastovej fľaši s objemom 1000 mililitrov. Vo výrobku bola prekročená povolená koncentrácia formaldehydu, táto konzervačná látka sa nachádza v prílohe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Výrobok bol tiež nesprávne označený – chýbala adresa zodpovednej osoby a návod na použitie v príslušnom jazyku štátu, kde bol výrobok predávaný.

Ďalšie upozornenie sa týka výrobku na zosvetlenie pokožky "Caro Light" značky Angel Cosmetics vyrobeného v Demokratickej republike Kongo. Je balený v oranžovej tube s oranžovým vrchnákom s objemom 30 mililitrov ako krém a v oranžovej plastovej fľaštičke s oranžovým vrchnákom s objemom 30 mililitrov ako lotion. Obsahuje nebezpečný hydrochinón, použitie ktorého v kozmetických prípravkoch na bielenie pokožky je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Je možné, že sa uvedené výrobky vyskytujú aj v Slovenskej republike, upozorňuje hlavný hygienik.