Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné kozmetické výrobky

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Foto: TASR/ÚVZ SR

Ide o produkty na bielenie pokožky a sprej s efektom opálenia.

Bratislava 10. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré sa môžu vyskytovať aj na Slovensku. Ide o produkty na bielenie pokožky a sprej s efektom opálenia.

Pozor si treba dať pri kréme na bielenie pokožky s názvom Creme éclaircissante et purifiante, značky MAXI Light. Krajinou pôvodu je Pobrežie Slonoviny. Balený je v hnedom plastovom tégliku s vrchnákom s objemom 325 ml. Vo výrobku zistili prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy.

ÚVZ upozorňuje aj na aerosólový sprej s efektom opálenia s názvom Instant Tan Wash Off Face & Body Spray, značky ST TROPEZ. Sprej pochádza zo Spojeného kráľovstva. "Výrobky predstavujú riziko vzniku respiračných problémov, ak sa aplikujú v priestoroch, kde nie je zabezpečená vhodná ventilácia. Boli určené na trh do Českej republiky, Nemecka, Poľska, Írska, Švédska a Spojeného kráľovstva," upozorňuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ďalším nebezpečným výrobkom je krém na zosvetlenie pokožky s názvom Natural Skin Fade Cream, značky MILILO. Balený je v kovovej tube s bielym vrchnákom s hmotnosťou 50 g. Krajina pôvodu pri tomto výrobku nie je známa. Výrobok obsahuje látku hydrochinón. Tá je podľa Rovného určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. "Výrobok môže spôsobiť kožné alergie," uviedol hlavný hygienik.