Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kontrolóri varujú pred nebezpečnými farbami na tetovanie

Na snímke nebezpečné farby s názvom Dragon Tattoo Ink značky Dragon Tattoo Ink. Foto: TASR/ÚVZ SR

Nebezpečné produkty sa môžu vyskytovať na slovenskom trhu.

Bratislava 14. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných farieb na tetovanie. Výrobky nahlásil do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Nemecku. Produkty sa môžu vyskytovať aj na slovenskom trhu.

Nebezpečná je farba na tetovanie s názvom Dragon Tattoo Ink značky Dragon Tattoo Ink. Ide o červenú farbu na tetovanie v plastovej fľaštičke s vrchnákom na kvapkanie. Výrobok pochádza z Číny, bola v ňom zistená prekročená maximálna povolená koncentrácia nečistôt pre aromatické amíny a ťažké kovy.

Ďalším nebezpečným produktom je farba na tetovanie značky Silverback Ink, výrobná dávka/typ je Color Black 11, B 44021213. Produkt pochádza z USA, predáva sa v plastovej fľaške s vrchnákom na dávkovanie. Vo výrobku bola zistená prítomnosť polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Hlavný hygienik Ivan Rovný varuje pred spomínanými výrobkami a upozorňuje, že nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá pre bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Na snímke nebezpečná farba na tetovanie značky Silverback Ink, výrobná dávka/typ je Color Black 11, B 44021213.
Foto: TASR/ÚVZ SR


Na snímke nebezpečná farba na tetovanie značky Silverback Ink, výrobná dávkayp je Color Black 11, B 44021213.
Foto: TASR/ÚVZ SR