Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEBEZPEČNÉ VÝROBKY: Nemáte ich doma?

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike. Foto: TASR - ÚVZ SR

Upozornenie sa týka výrobku na bielenie zubov s názvom Teeth Whitening Kit from HiSMILE Teeth Whitening K značky HiSMILE s pôvodom v Austrálii.

Bratislava 7. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike. Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. TASR o tom v utorok informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Upozornenie sa týka výrobku na bielenie zubov s názvom Teeth Whitening Kit from HiSMILE Teeth Whitening K značky HiSMILE s pôvodom v Austrálii. "Vo výrobku určenom na bielenie zubov bola stanovená látka - sodium hypochloride (0,036 percenta). Táto zložka sa neuvádza v zozname zložiek na obale výrobku. Prítomnosť látky vo vyššie uvedenej koncentrácii môže spôsobiť podráždenie ústnej sliznice," vysvetlil úrad. Výrobok sa predáva v bielej škatuľke.

Vyhnúť sa treba aj používaniu opaľovacieho oleja značky Alta Herba vyrobenom v Českej republike. Predáva sa v modrej plastovej nádobe s bielym odklápacím viečkom. Na zadnej strane etikety sa uvádza: „Vysoký ochranný faktor, vodeodolný“. "Skúškou na stanovenie slnečného ochranného faktora (SPF) bolo zistené, že výrobok neposkytuje deklarovanú ochranu," priblížil úrad.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike.
Foto: TASR - ÚVZ SR


ÚVZ SR varuje aj pred súpravou na maľovanie tváre od spoločnosti Natural Earth Paint. Set je zabalený v zeleno-béžovej škatuľke. Súprava obsahuje šesť nádobiek s prírodnou farbou na tvár a aplikátory na mejkap. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko, v niektorých farbách zistili prítomnosť aeróbnych mezofilných baktérií.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike.
Foto: TASR - ÚVZ SR