Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nedeľňajšie zápasy Tipos Extraligy budú v znamení boja proti rakovine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Snežienku budú mať na znak podpory výskumu a prevencie pred rakovinou na dresoch všetci rozhodcovia v rámci 42. kola ligy, všetci hráči na prilbách, realizačné tímy či televízni komentátori.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenský zväz ľadového hokeja, kluby Tipos Extraligy, televízni vysielatelia a partneri v spolupráci s Nadáciou Výskum Rakoviny v rámci 42. kola Tipos Extraligy vyzvú hokejovú komunitu na podporu prevencie formou organizovaných kontrol, ktoré môžu včasne odhaliť onkologické ochorenia. Stane sa tak v nedeľu 4. februára pri príležitosti Svetového dňa proti rakovine. Informoval o tom portál hockeyslovakia.sk.

Symbolom osvety sa stala zelená snežienka, ktorá znázorňuje nejednoduché úsilie slovenského onkologického výskumu, keď napriek ťažkostiam a problémom prináša nové poznatky, ktoré pomáhajú víťaziť nad rakovinou. Snežienku budú mať na znak podpory výskumu a prevencie pred rakovinou na špeciálnych dresoch všetci rozhodcovia v rámci 42. kola Tipos Extraligy, všetci hráči na prilbách, realizačné tímy či televízni komentátori.

„Sme radi, že sa nám podarí takouto spoločnou aktivitou so všetkými klubmi Tipos Extraligy, ale aj TV vysielateľmi, rozšíriť povedomie o dôležitej téme. Ako Slovenský zväz ľadového hokeja sme už v minulosti boj proti rakovine podporili, teraz sa snažíme verejnosť motivovať k prevencii, aby sme dokázali onkologickým ochoreniam viac predchádzať,“ vysvetlil marketingový riaditeľ SZĽH Miloš Lalka.

„Úmrtnosť na rakovinu na Slovensku patrí medzi najvyššie v EÚ a odhaľuje výrazné regionálne a sociálno-ekonomické nerovnosti. Je lepšie chorobám predchádzať, ako ich neskôr liečiť. Keďže 45 % prípadov rakoviny je preventabilných, hokejisti sa pripojili k výzve zlepšiť prevenciu rakoviny na Slovensku,“ uviedol Ján Sedlák, člen Správnej rady Nadácie Výskum Rakoviny.

Okrem zdravej životosprávy, ktorá je súčasťou primárnej prevencie a tiež predpokladom dobrých športových výkonov, je potrebná sekundárna prevencia. Jej cieľom je včasné odhalenie ochorenia ešte pred objavením sa symptómov a možnosťou následne poskytnúť účinnú liečbu. „Deje sa tak aktívnym a organizovaným vyhľadávaním včasných štádií ochorenia na základe definovaných štandardných postupov – teda formou skríningu. Pretože podmienkou úspešnosti skríningu je dostatočná účasť pozvaných, hokejisti vyzývajú svojich fanúšikov a verejnosť na aktívny prístup k organizovanému skríningu onkologických ochorení,“ doplnil Sedlák, ktorý bude tiež hosťom v štúdiu JOJ Šport počas duelu HK Nitra – HK 32 Liptovský Mikuláš.

Preto v rámci tohtoročného Svetového dňa proti rakovine (4. február) Nadácia Výskum Rakoviny v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja a klubmi Tipos Extraligy vyzýva na zodpovedný prístup pozvaných k organizovanému skríningu rakoviny krčka maternice, hrubého čreva a konečníka a rakoviny prsníka.