Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O nedoplatky na zdravotnom poistení sa treba zaujímať, inak dlh rastie

Foto: Union poisťovňa, a. s.

V súčasnom období predvianočného zhonu môžu ľudia pozabudnúť otvárať rôzne dôležité poštové zásielky. Upomienky na zaplatenie nedoplatkov posielajú doporučene s doručenkou "do vlastných rúk".

Bratislava 11. decembra (TASR) – V súčasnom období predvianočného zhonu môžu ľudia pozabudnúť otvárať rôzne dôležité poštové zásielky. Upomienky na zaplatenie nedoplatkov posielajú doporučene s doručenkou "do vlastných rúk" aj zdravotné poisťovne. Sumy môžu nemilo prekvapiť. V každom prípade človek nemá zabudnúť zásielku otvoriť a neodkladne sa informovať na zákazníckej linke svojej zdravotnej poisťovne, z akého dôvodu nedoplatok vznikol.

"Nedoplatok vzniká najmä preto, lebo poistenci si voči zdravotnej poisťovni neplania svoju oznamovaciu povinnosť. Týmto chceme apelovať na predkladanie všetkých dokladov, ktorými poistenci preukážu, kto je platiteľom poistného do systému verejného zdravotného poistenia," upozornila hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne (ZP) Judita Smatanová.

Najčastejšie sa klienti poisťovní zabúdajú prihlásiť ako samoplatitelia, keď si zdravotné odvody zároveň musia samy hradiť na účet svojej zdravotnej poisťovne.

"Nenahlásením platiteľa poistného si zbytočne zvyšujú svoj dlh. Zdravotná poisťovňa, ktorá neeviduje u poistenca žiadneho platiteľa poistného v zmysle zákona o zdravotnom poistení, vypočíta preddavky respektíve poistné z priemernej mesačnej mzdy, a nie z minimálneho vymeriavacieho základu," vysvetlila Smatanová. Tým sa suma poistného zvýši takmer dvojnásobne. Dlhy vznikajú aj vtedy, ak sa preddavky neodvádzajú alebo aj odvádzajú, avšak v nižšej sume.

"Stále sa stretávame aj so samostatne zárobkovo činnými osobami (SZČO), ktoré mesačné preddavky počas roka neplatia a majú za to, že nedoplatky stačí vyrovnať až v rámci ročného zúčtovania," spomenula ďalší prípad Smatanová. Ako však dodala, taký postup je v rozpore so zákonom o zdravotnom poistení. "Preddavky sú povinné mesačné úhrady. Osoby, ktoré ich neplatia, dlh si zvyšujú o úroky z omeškania, ktoré im zdravotná poisťovňa vyčísli v prípade, že im zasiela výkaz nedoplatkov," upozornila hovorkyňa poisťovne.

Zdravotné poisťovne evidujú aj nedoplatky z neuhradených ročných zúčtovaní poistného. Výkazy nedoplatkov doručujú doporučene na doručenku s poznámkou "do vlastných rúk". Poistenci, ktorí majú zriadené prístupové práva na bezplatnú online pobočku poisťovne, si môžu výkazy nedoplatkov prezrieť aj na svojom elektronickom účte.

"V prípade, že poistenec voči vystavenému výkazu nedoplatkov nepodá námietky včas a so zdôvodnením, ten sa stane právoplatným a vykonateľným exekučným titulom. Ak nepríde k úhrade vzniknutej pohľadávky, pred začatím exekučného konania zdravotná poisťovňa formou SMS správy alebo e-mailom upozorňuje platiteľov poistného na neuhradenú pohľadávku. Ak ani potom nedôjde k úhrade nedoplatku, zdravotná poisťovňa si ho uplatní prostredníctvom exekučného konania. Nakoľko nedoplatky sa uplatňujú v exekučnom konaní priebežne, nie vždy je možné spojiť ich do jednej exekúcie," doplnila hovorkyňa Union ZP.