Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Neliečená astma môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám

Foto: TASR

Medzi pacientmi s vysokým rizikom úmrtia na astmu patria tí, ktorí majú v anamnéze ťažké astmatické záchvaty, bez preventívnej liečby a pacienti liečení vysokými dávkami systémových kortikosteroidov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Neliečená astma môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť. Medzi pacientmi s vysokým rizikom úmrtia na astmu patria tí, ktorí majú v anamnéze ťažké astmatické záchvaty, pacienti bez preventívnej liečby a pacienti liečení vysokými dávkami systémových kortikosteroidov. Najväčšiu skupinu však vraj tvoria pacienti, ktorí nespolupracujú so svojim ošetrujúcim lekárom a nedodržujú režim liečby.

"Pri slove astma dostane väčšina ľudí strach a zľakne sa. Ja, ako lekár mám skúsenosť, že ľudia toto ochorenie vnímajú takmer ako diagnózu rakoviny. Astmy sa treba báť vtedy, ak sa nelieči," povedal primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Onkologického ústavu Sv. Alžbety v Bratislave Martin Hrubiško.

Astma je podľa jeho slov záľudné ochorenie. Ochorenie prirovnáva k žene, ktorej nikdy nie jej dobre nerozumiete. "Na pohľad ľahká astma sa môže stať ťažko liečiteľná, vyskúšam niekoľko spôsobov liečby bez väčšieho efektu. A naopak, príde ťažko chorý pacient, ktorý ale veľmi dobre reaguje na liečbu a onedlho je v poriadku," doplnil.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii bolo na Slovensku za rok 2011 v ambulanciách pneumológov a ftizeológov dispenzarizovaných 100.768 pacientov, pričom sa v tom roku diagnostikovalo 23.807 nových pacientov. V ambulanciách klinických alergológov a imunológov bolo evidovaných 283.114 astmatikov.