Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEMÁTE ICH? Pozor na tieto nebezpečné kozmetické výrobky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pozrite sa, či sa tieto výrobky nenachádzajú u vás doma.

Bratislava 30. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov. ktoré do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky Rapex nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Českej republike, Taliansku, Spojenom kráľovstve a vo Švédsku. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pre zdravie nebezpečným výrobkom je podľa zistení kontrolných orgánov farba na vlasy Black Henna (Henna hair colour) značky Royal. Výrobok obsahuje látku p-phenylenediamine vo zvýšenej koncentrácii. Rovnako výrobok na bielenie pokožky Skin Beautifying Milk značky Clear Essence, ktorý obsahuje látku hydroquinone.

Kontrolóri tiež upozornili na detské mlieko na opaľovanie Nubian Kids 50 v spreji, ktoré pri kontrole nepreukázalo deklarovanú ochranu. Hygienici upozorňujú aj na henna výrobok Henna Emergency Cone Henna, ktorý neobsahuje povinné údaje, rovnako tak na farbu na tetovanie Golden yellow značky Intenze - dôvodom výstrahy je prítomnosť látok o-toluidine 3,3-dichlorbenzidine a bárium.

Nebezpečná je aj farba na tetovanie Light green rovnakej značky, aj v tomto prípade sa vo výrobku nachádzajú o-toluidine a 3,3-dichlorbenzidine, taktiež farba na tetovanie Esert sand medium značky Intenze, ktorá obsahuje o-anisidine, kadmium a bárium.

Zdravotné problémy môže vyvolať aj farba na tetovanie Permablend značky Tina Davies (typ výrobku: 2 Blonde), v ktorej objavili o-anisidine, 4-methyl-m-phenylenediamine, o-toluidine a polycyklické aromatické uhľovodíky.

Polycyklické aromatické uhľovodíky vrátane látky naphtalen obsahuje aj farba na tetovanie Matte Black značky Solid Ink. V ďalšej farbe na tetovanie Micropigment značky Lushcolor bolo zistené prekročenie povoleného množstva arzénu, zinku a niklu.

Viac informácií je na webovej stránke ÚVZ SR.