Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemecké kliniky ponúkajú 500 miest slovenským lekárom a zdravotníkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záujem majú o internistov, chirurgov, pediatrov a iných lekárov, ale aj o zdravotné sestry či ošetrovateľov.

Bratislava 13. marca (TASR) – V rôznych odboroch medicíny ponúka 20 najvýznamnejších nemeckých kliník 500 voľných miest pre slovenských lekárov, ošetrovateľov a pre ďalší zdravotnícky personál.

"Slovenskí lekári majú v Nemecku vysokú reputáciu a rešpekt. Naše top kliniky zo všetkých nemeckých regiónov hľadajú lekárov a kvalifikovaný zdravotnícky personál. Ponúkajú im výhodné platové podmienky aj pomoc pri hľadaní ubytovania. Pripravované 2. Medzinárodné Job Days Lekárstva a zdravia, ktoré bude 15. a 16. marca v Bratislave, je najväčšie vo východnej Európe," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ veľtrhu Randolf T. Kunert z Nemecka.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského na prvom veľtrhu v roku 2011 sa počas dvoch dní 150 slovenských lekárov a zdravotníkov rozhodlo odísť za prácou do Nemecka. Teraz budú mať ďalší odborníci príležitosť zistiť konkrétne podmienky od zástupcov kliník a rozhodnúť sa. Záujem majú o internistov, chirurgov, pediatrov a iných lekárov, ale aj o zdravotné sestry či ošetrovateľov.

"Politici nám zákonníkom práce dali extra výnimku na nadčasovú prácu. Je tu snaha o kriminalizáciu lekárov v trestnom zákone, ktorý má byť v marci v parlamente a týka sa núdzového stavu a prikázanej práce. Naši lekári neodchádzajú preč len kvôli financiám, ale kvôli marazmu, aký tu vládne. Ľudia sú už sklamaní a skeptickí z celkového prístupu politikov k zdravotníctvu, kde 20 rokov chcú konzervovať systém, aby bol pre finančné skupiny, a nie pre pacienta," zdôvodnil Visolajský.

"Tiež uvažujem o odchode do zahraničia, pretože pre absolventov je tu kritická situácia. Viem, že študenti v Košíc, Martina a iných miest sa chystajú prísť na spomínaný veľtrh do Bratislavy," konštatovala Lenka Vrbová z organizácie Slovak Medical Students Asociation.