Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bardejovská nemocnica pochybila, pacientka čaká na ospravedlnenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V nemocnici poškodili pacientke pľúca.

Bardejov 7. augusta (TASR) - Lekári Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove pochybili pri predoperačných úkonoch, pri zavádzaní centrálneho žilového katétra pacientke poškodili pľúca. Rozhodol o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Prežila som operáciu, prežila som vývod, prežila som ožarovanie, chemoterapiu, ale mám pocit, že najhoršie bolo to obdobie po prepichnutí mojich pľúc, tých sedem dní, kým sa na to prišlo. Ja som už bola v koncoch. Čakala som aspoň ospravedlnenie, pretože v podstate jednu stranu pľúc mi prepichol pán primár na ARE v Bardejove a tam som sa potom dostala s tým pneumothoraxom pľúc. Oni mi dávali pľúca zase dokopy, preto som čakala ospravedlnenie, no nič sa neudialo,“ spomína na začiatok minulého roka pacientka Marianna Petejová Meššová.

V januári 2012 bola hospitalizovaná v nemocnici s poliklinikou v Bardejove, pretože jej mali operovať zhubný nádor čreva. V rámci predoperačnej prípravy sa lekári rozhodli zaviesť centrálny žilový katéter, pretože predpokladali väčšiu stratu krvi, píše o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v oznámení o výsledku šetrenia. Lekári v Bardejove sa však po vyšetreniach rozhodli nie pre laparoskopickú, ale pre klasickú operačnú metódu nádoru. Pacientka operáciu odmietla a rozhodla sa pre jej podstúpenie o niekoľko dní v Košiciach. Po prepustení do domáceho liečenia sa cítila stále horšie a preto znova navštívila bardejovskú nemocnicu, kde jej v chirurgickej ambulancii odstránili katéter a v internej pohotovostnej ambulancii odporučili pľúcne vyšetrenie. Po siedmich dňoch zistila obojstranný pneumothorax pľúcna lekárka. Operácia zhubného nádoru sa kvôli pochybeniu lekárov a spôsobenému pneumothoraxu odložila z januára ma máj.

Poškodená pacientka teraz čaká na ospravedlnenie nemocnice a zvažuje aj to, že sa bude domáhať finančného odškodnenia, na súd však ísť nechce, radšej by sa dohodla mimosúdne.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou tiež zistil nedostatky vo vedení zdravotnej dokumentácie a nemocnici uložil pokutu 500 eur. TASR požiadalo o vyjadrenie aj Nemocnicu s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove, no podľa Renáty Kohutovej, asistentky námestníčky pre zdravotnú starostlivosť a poisťovne, je riaditeľ nemocnice Marián Petko na dovolenke a k prípadu sa vyjadrí až po návrate.