Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prípravy na výstavbu novej nemocnice v Bratislave pokračujú

Nedostavaná nemocnica Rázsochy v Lamači Foto: TASR

Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Prípravy na výstavbu novej nemocnice v Bratislave idú podľa plánu. Ako dnes informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, v júni sa začala realizačná fáza predstavením štúdie uskutočniteľnosti investícií. Na jeseň by sa malo začať verejné obstarávanie na koncesionára, keďže projekt sa má realizovať ako verejno-súkromné partnerstvo. Najskôr chce však ministerstvo odštartovať komunikáciu s možnými záujemcami.

Pôjde o prípravný proces verejného obstarávania, tzv. market sounding, počas ktorého chce MZ osloviť čo najširší počet potenciálnych záujemcov. "Základom celého procesu je korektnosť a transparentnosť, preto chceme o všetkých krokoch hovoriť vopred," povedal riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivan Poprocký.

Ministerstvo v stredu 6. augusta zverejní tzv. teaser, čiže základný popis toho, ako by mala nová nemocnica vyzerať, aké sú očakávania od partnerov a indikatívny harmonogram verejného obstarávania. "Vytvára tak priestor na diskusiu a dialóg. Ministerstvo zároveň v rámci transparentnosti zverejní termíny stretnutí potenciálnych koncesionárov, ktorí budú mať záujem o dialóg. Tieto stretnutia pomôžu presnejšie zadefinovať verejné obstarávanie," informovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice Sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Náklady na výstavbu sa pred štúdiou odhadovali na 250 miliónov eur. Napriek tomu, že ministerstvo zatiaľ konkrétne čísla neukázalo, suma by sa mala pohybovať v spomínanom rámci.

Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016 a ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017.