Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica Brezno obnovila gynekologicko-pôrodnícke pracovisko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nové prostredie má poskytovať príjemnejšie prostredie počas hospitalizácie a aj po pôrode. Podľa hovorcu obnovili rôzne časti oddelenia. Pacientky budú vyšetrovať v nových ambulanciách.

Brezno 5. mája (TASR) – Nemocnica s poliklinikou Brezno obnovila pracovisko gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Aj týmto krokom sa snažia o zachovanie zdravotníckeho zariadenia v rámci kategorizácie menších slovenských nemocníc. TASR to potvrdil hovorca nemocnice Karol Vojtko.

Ako ďalej uviedol, bojovať chcú aj o priazeň pacientov. Nové prostredie má poskytovať príjemnejšie prostredie počas hospitalizácie a aj po pôrode. Podľa hovorcu obnovili rôzne časti oddelenia. Pacientky budú vyšetrovať v nových ambulanciách. Budúce rodičky v odbornej ambulancii pre rizikovú graviditu a gynekologické pacientky na príjmovej gynekologickej ambulancii. "Personálu prerobili inšpekčné izby na gynekológii a oddelení šestonedelia," objasnil s tým, že ženám tiež pripravili nový priestor na pôrodných sálach. Pribudla aj izba pre otcov, kde dni po narodení dieťaťa môže tráviť matka s dieťaťom spolu s partnerom. Brezniansky viceprimátor Andrej Barančok informoval, že celkové náklady boli 20.000 eur.

Nemocnica s poliklinikou Brezno trvá na preradení do vyššej, druhej úrovne v rámci kategorizácie siete nemocníc. Svoje požiadavky na zaradenie do vyššej úrovne argumentuje vzdialenosťou a vysokými dojazdnými časmi z viacerých obcí na Horehroní. Petíciu za jej zaradenie do druhej úrovne podpísalo takmer 30.000 ľudí. Vojtko skonštatoval, že do druhej úrovne by nemocnica mala byť zaradená aspoň dovtedy, kým štát nevyrieši problém s dostupnosťou obyvateľov k zdravotnej starostlivosti, a to napríklad dobudovaním rýchlostnej cesty medzi Breznom a Banskou Bystricou.

Breznianska nemocnica funguje už takmer 50 rokov, prevádzkuje sedem lôžkových oddelení, ďalšie nelôžkové oddelenia a 27 ambulancií. V okrese patrí k najväčším zamestnávateľom, pracuje tam vyše 600 ľudí.