Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica sa neospravedlní, pacientka chce riešiť spor súdnou cestou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pacientka doteraz čakala na ospravedlnenie nemocnice za to, že podľa nej jej lekári v nemocnici prepichli pri vyšetreniach pľúca, no neplánovala spor s nemocnicou riešiť súdnou cestou.

Bardejov 13. augusta (TASR) - Lekári Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove pochybili pri predoperačných úkonoch, pri zavádzaní centrálneho žilového katétra onkologickej pacientke, odmietajú však to, že by pacientke spôsobili pneumothorax. Pacientke sa neospravedlnia, preto to zrejme bude mať súdnu dohru.

„Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nám vytýkal dve veci, že zdravotná dokumentácia nebola vedená v súlade so zákonom 576 z roku 2004, pretože nebol daný informovaný súhlas pacientky na zavedenie žilového katétra. Druhá vec, ktorá nám bola vytýkaná, že punkcia nemala byť vykonaná z druhej strany. Napriek tomu odborník nekonštatoval, že katéter bol zavedený zle, že nebola indikácia na zavedenie katétra, len, že nebol dodržaný metodický postup,“ uviedol riaditeľ Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove Marián Petko.

Ako ďalej Petko zdôraznil, úrad v rozhodnutí konštatuje, že konanie poskytovateľa považuje za zanedbanie starostlivosti, avšak bez preukázanej priamej príčinnej súvislosti s následnými komplikáciami pacientky, preto odmieta, že by práve lekári nemocnice spôsobili pacientke poškodenie pľúc. Podľa Petka preto pacientka poškodila meno nemocnice a tá sa jej neospravedlní.

Pacientka Marianna Petejová Meššová doteraz čakala na ospravedlnenie nemocnice za to, že podľa nej jej lekári v tejto nemocnici prepichli pri predoperačných vyšetreniach pľúca, no neplánovala spor s nemocnicou riešiť súdnou cestou. Po slovách riaditeľa sa však vyjadrila, že to vyrieši až súd.

V januári 2012 bola Marianna Petejová Meššová hospitalizovaná v nemocnici s poliklinikou v Bardejove, pretože jej mali operovať zhubný nádor čreva. V rámci predoperačnej prípravy sa lekári rozhodli zaviesť centrálny žilový katéter, pretože predpokladali väčšiu stratu krvi. Po predoperačných úkonoch sa lekári v Bardejove rozhodli nie pre laparoskopickú, ale pre klasickú operačnú metódu. Pacientka operáciu odmietla a rozhodla sa pre jej podstúpenie o niekoľko dní v Košiciach. Po prepustení do domáceho liečenia sa však cítila stále horšie a preto znova navštívila bardejovskú nemocnicu, kde jej v chirurgickej ambulancii odstránili katéter a v internej pohotovostnej ambulancii odporučili pľúcne vyšetrenie. Po siedmich dňoch zistila obojstranný pneumothorax pľúcna lekárka. Operácia zhubného nádoru sa kvôli pochybeniu lekárov pri zavádzaní katétra odložila z januára ma máj.