Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Miestna nemocnica v Levoči má nový neurologický pavilón

Vstup do novootvoreného neurologického pavilónu Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem toho zrekonštruovali Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Levoča 23. augusta (TASR) – Oddelenie slávnostne otvorili vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča, a. s., ktorá je členom skupiny Agel. Vďaka rekonštrukcii bývalej slobodárne za necelých 600.000 eur tak vznikol štvorpodlažný neurologický pavilón, do renovácie OAIM investovala nemocnica viac ako 100.000 eur. Okrem toho dnes uviedli do prevádzky aj nový litotryptor za 300.000 eur, ktorý by mal prispieť k skvalitneniu služieb na urologickom oddelení.

Pribudli štyri nadštandardné izby s nábytkom na mieru

Celková premena bývalej slobodárne na neurologický pavilón trvala osem mesiacov. „V novom pavilóne sa na dvoch poschodiach bude nachádzať neurologické oddelenie, ktorému pribudli štyri nadštandardné izby, nové postele, nábytok na mieru, samostatné sociálne zariadenia a iné doplnky. Na prízemí budú dve neurologické ambulancie, na mínus prvom poschodí sa nachádza rehabilitácia a technické zázemie celého oddelenia,“ vymenoval riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška. Pribudol tu tiež nový výťah a bezbariérový prístup.

„V dnešnej podobe budeme môcť zabezpečovať ústavnú i ambulantnú starostlivosť pre pacientov so širokým spektrom neurologických ochorení pre spádovú oblasť asi 60.000 obyvateľov,“ doplnil primár neurologického oddelenia Ladislav Gurčík s tým, že tu očakávajú zvýšený dopyt pacientov aj zo širšieho regiónu. Na neurologickom oddelení sa momentálne nachádza 54 lôžok.

Renovácia OAIM trvala tri mesiace, pričom sa vymenili elektrické rozvody, rozvody pre medicinálne plyny, zrenovované boli aj všetky lôžka, priestory pre sestry a záložný zdroj elektrickej energie, ktorý slúži aj pre operačné sály. „Vytvorená bola septická izba s vlastným hygienickým filtrom, bol inštalovaný nový monitorovací systém pacienta s wifi prenosom a možnosťou sledovania pacienta v areáli celej nemocnice. Zakúpili sme tiež nové injekčné dávkovače a nový multimodálny prístroj na umelú pľúcnu ventiláciu,“ konkretizoval primár OAIM Tomáš Jankura.



Moderná posila na urologickom oddelení

Nový moderný litotryptor bude na urologickom oddelení slúžiť na rozbíjanie kameňov v močových cestách vnútornou jednorazovou vlnou. „Do budúcna by sme sa chceli venovať renovácii interného a chirurgického oddelenia a venovať sa chceme aj rozvoju biochemického oddelenia, ktoré podľa môjho názoru má byť súčasťou nemocnice,“ dodal Jaška s tým, že cieľom levočskej nemocnice je byť komplexným zdravotníckych zariadením so špecializáciou na psychiatrické oddelenie so spádovou oblasťou 300.000 obyvateľov a na urologické a neurologické oddelenie so spádovou oblasťou 60.000 až 70.000 obyvateľov.

Od roku 2010 v nemocnici investovali takmer dva milióny eur a aktuálnu situáciu v tomto zdravotníckom zariadení si pochvaľuje aj primátor Levoče Miroslav Vilkovský. „Teraz po tých rokoch je vidieť konkrétne hmatateľné výsledky, považujeme vstup skupiny Agel do nemocnice za veľký dobrý krok. Podľa mňa je tu vidieť pozitívny príklad spolupráce medzi mestom, ktoré je minoritným vlastníkom nemocnice, a súkromným sektorom,“ uzavrel primátor.