Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica v Nitre a domovy dôchodcov dostali spreje proti koronavírusu

Rozhovor s riaditeľkou ružinovského DSS pani Strakovou Foto: Herb-Pharma Corporation s.r.o.

Nemocnica v Nitre a domovy dôchodcov dostali ústne spreje na ochranu proti koronavírusu.

Bratislava 16. decembra (OTS) - Fakultná nemocnica v Nitre a dvanásť domovov sociálnych služieb po celom Slovensku dostali v posledných týždňoch tisíce kusov ústneho spreja. Ten podľa vedeckej štúdie slúži ako účinná prevencia proti nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Ústny sprej VIROSTOP po nastriekaní do hrdla vytvára na sliznici ochrannú bariéru, ktorá bráni preniknutiu baktérií a vírusov do organizmu. Zamestnanci nemocnice sa takýmto spôsobom môžu chrániť a znížiť riziko nákazy koronavírusom.

„Momentálna situácia v slovenských nemocniciach je veľmi náročná, preto by sme chceli úprimne poďakovať spoločnosti Herb-Pharma za dar v podobe ústnych a nosových sprejov. Udržiavanie imunity a zdravia našich lekárov a zdravotných sestier je teraz našou najvyššou prioritou, takže sme radi, že aj týmto spôsobom budú naši zdravotníci chránení pred respiračnými ochoreniami, chrípkou a koronavírusom SARS-CoV-2,“ vraví Tatiana Kubinec, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra.

Spoločnosť Herb-Pharma Corporation s.r.o., ktorá spreje vyrába, už skôr avizovala ochotu spolupráce a pomoci v rámci verejného zdravia. Po preukázaní účinnosti ústneho spreja sa teda zamerala na konkrétne kroky. „Uvedomujeme si, že nemocnice a domovy sociálnych služieb sú plné zraniteľných a ohrozených ľudí. Sme veľmi radi, že im môžeme takto nezištne pomôcť v neľahkej situácii,“ vraví konateľ spoločnosti Ondrej Michlo.

Okrem Fakultnej nemocnice v Nitre sa spoločnosť zamerala aj na domovy sociálnych služieb, ktorých zamestnanci aj klienti patria medzi najviac ohrozené skupiny. Na odovzdávaní pomôcok, ktoré slúžia ako prevencia, sa v DSS Ružinov zúčastnila aj herečka Zuzana Vačková.

Aj zariadenie sociálnych služieb Borinka v Nitre sa stalo jedným z dvanástich domovov, do ktorých smerovala zásielka ústnych sprejov. „Sme radi, že v tejto dobe a ťažkej situácii, v ktorej sa momentálne nachádzame, sú spoločnosti, ktoré nezištne pomáhajú. Veríme, že ústne spreje nám pomôžu a budú slúžiť ako silná prevencia proti koronavírusu,“ vraví Eva Taškárová zo zariadenia sociálnych služieb Borinka v Nitre.

Spoločnosť takýmto spôsobom pomáha zvládnuť klientom domovov a ich opatrovateľom náročné obdobie. Podstatou ústneho spreja sú prírodné zložky, pričom pod účinnosť spreja proti pandémii ochorenia Covid-19 sa podpisuje najmä rastlina Cistus creticus (cist krétsky). Tá obsahuje veľké množstvo polyfenolov. „Rastlinné extrakty z cista krétskeho sa v tradičnej medicíne používajú už stáročia, a to bez vedľajších účinkov alebo alergických reakcií. Cist krétsky účinkuje priamo na choroboplodný zárodok,“ vysvetlil významný maďarský virológ a klinický mikrobiológ, Dr. István Jankovics.