Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica v Rožňave posilnila kapacity pľúcnej ambulancie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V okrese Rožňava pokračuje skúmanie šírenia TBC po tom, ako sa ochorenie koncom minulého roka vyskytlo v obci Nižná Slaná.

Rožňava 30. januára (TASR) - Nemocnica s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave v súvislosti s prešetrením výskytu tuberkulózy (TBC) v okrese posilnila v rámci pľúcnej ambulancie personálne kapacity. Pre TASR to uviedla Bianka Krejčíová, PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú rožňavská nemocnica patrí.

"V spolupráci s príslušnými zložkami prichádzajú kontakty v doprovode do priestorov ambulancie, odvádzajú ich na röntgenové pracovisko, čím sú v najmenšom kontakte s ostatnými pacientmi," uviedla Krejčíová s tým, že priestory röntgenového pracoviska pravidelne dezinfikujú.

Nemocnica podľa Krejčíovej nápor spojený s vyšetrovaním výskytu TBC v okrese zvláda a s ochorením majú zdravotníci aj predchádzajúce skúsenosti. Pri vyšetrovaní pacientov používajú masku i okuliare, priestory sú pravidelne vetrané a v ambulancii je umiestnený stály germicídny žiarič.

V okrese Rožňava pokračuje skúmanie šírenia TBC po tom, ako sa ochorenie koncom minulého roka vyskytlo v obci Nižná Slaná. Aktívne formy TBC boli zachytené u troch osôb, latentná, teda skrytá forma infekcie, u takmer dvadsiatky ľudí. Úzke kontakty a exponované osoby vyšetrujú zdravotníci v pľúcnej ambulancii rožňavskej nemocnice, šetrenie výskytu ochorenia koordinuje regionálna protiepidemická komisia.