Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica v Trenčíne získala podložku na liečbu novorodeneckej žltačky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Fototerapeutická podložka umožňuje rýchly pokles hladiny bilirubínu v krvi bez oddelenia novorodenca od matky

Trenčín 5. novembra (TASR) – Klinika pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne získala vďaka Nadácii SPP a futbalovému klubu AS Trenčín novú fototerapeutickú podložku pre liečbu novorodeneckej žltačky. Sponzorov, ktorí prispeli sumou 4500 eur, pomohlo spojiť Fórum donorov. Spolu so špeciálnymi lampami na zníženie hladiny bilirubínu v krvi umožňuje bábätku ostať pri mame a urýchliť jeho uzdravenie a prechod z nemocničného prostredia domov.

„Fototerapeutická podložka umožňuje rýchly pokles hladiny bilirubínu v krvi bez oddelenia novorodenca od matky, čo dosiaľ nebolo možné. Ďalším prínosom je možnosť podania dvojitej fototerapie u detí s extrémne rýchlym nástupom žltačky pri presne špecifikovaných diagnózach, čo umožňuje vyhnúť sa transfúzii pri vysokých hladinách bilirubínu v krvi, ktoré by mohli poškodiť mozog novorodenca,“ vysvetlil prínos nového zariadenia primár novorodeneckého oddelenia Kliniky pediatrie a neonatológie FN Trenčín Pavol Šimurka. Klinika tak vďaka projektu Lampa pre život skvalitnila služby pre mamičky a malých pacientov a zefektívnila liečbu novorodeneckej žltačky.

„Aj tento projekt je dôkazom, že spájať firmy, ľudí a organizácie pre dobrú vec sa oplatí. Fórum donorov takéto možnosti aktívne vyhľadáva, a preto sa aj v malých mestách môžu diať veľké veci,“ povedala výkonná riaditeľka Fóra donorov Soňa Lexmanová. Pripomenula, že vďaka aktivite sa novorodenci nebudú musieť pohnúť od mamy a dostanú sa skôr domov k svojej rodine. „Vieme, že mnohé zdravotnícke zariadenia hľadajú zdroje na kúpu prístrojov, či ich obnovu, preto sme veľmi radi, že na Slovensku ešte stále pôsobia nadácie, fungujú firmy a žijú ľudia s veľkým srdcom, ktorí sú ochotní tieto nedostatky vykrývať,“ dodala riaditeľka.