Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Regionálne nemocnice dostanú od poisťovní viac peňazí

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Asociácia nemocníc a zdravotné poisťovne zároveň otvorili tému financovania urgentných príjmov.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Do malých a stredných nemocníc má prísť v budúcom roku viac peňazí. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje desiatky nemocníc, sa dohodla na nových platobných podmienkach so všetkými troma zdravotnými poisťovňami. Podľa prezidenta ANS Mariána Petka by tak regionálne nemocnice mali zvládnuť budúcoročné navyšovanie platov lekárov a vidí aj priestor na zvyšovanie platov ostatných zamestnancov nemocníc.

"Po dlhých rokoch je to najlepšie, čo som zažil. Je polovica decembra a my máme jasné, ako budú vyzerať podmienky so všetkými poisťovňami," konštatoval Petko s tým, že niekedy dohody vznikali aj vo februári. Priblížil, že napriek tomu, že dohody majú v závislosti od poisťovne špecifiká, cenové ponuky sú v prípade lôžkovej starostlivosti obdobné. Podľa jeho slov budú jednotkové ceny a objemy v budúcom roku navyšovať všetky tri poisťovne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zatiaľ svoju ponuku, čo sa týka budúcoročných platobných podmienok, konkretizovať nechce, podrobnosti zverejní na budúci týždeň. V prípade Dôvery dôjde k zvýšeniu úhrad za hospitalizácie do výšky šesť percent, cien za ústavnú pohotovostnú službu do výšky desať percent. "Uvedené zvýšenie pokrýva dopad mzdových zákonov účinných k 1. januáru 2014," uviedol PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik. Union zdravotná poisťovňa mala dohodu s viacerými nemocnicami už v novembri, navýšenie cien členom ANS ponúkla v októbri.

Asociácia nemocníc a zdravotné poisťovne zároveň otvorili tému financovania urgentných príjmov. Ako poznamenal Petko, začalo sa o nej rozprávať po dlhých desiatich rokoch. Tie v mnohých nemocniciach chýbajú, keďže nebolo vyriešené ich financovanie. Šéf ANS si myslí, že situácia by sa mohla zmeniť koncom roka 2014, keď by mohlo aj dôjsť k vzniku urgentných príjmov v niektorých nemocniciach. Konkrétne riešenie už mali ponúknuť VšZP aj Dôvera, s Union ZP sa má na túto tému hovoriť začiatkom budúceho roka.