Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bezplatné parkoviská pri nemocniciach by mal zaručiť zákon

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Žiadajú to aktivisti, ktorí bojujú proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami v bratislavskej Petržalke a Ružinove.

Bratislava 23. januára (TASR) - Parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obce pri zdravotníckych zariadeniach by mali byť pre verejnosť bezplatné a mal by to zaručiť zákon.

Žiadajú to aktivisti, ktorí bojujú proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami v bratislavskej Petržalke a Ružinove. Sami chcú iniciovať takúto zákonnú úpravu.

"Pre podporu nášho zámeru spúšťame celoslovenskú deklaratívno-informačnú kampaň," napísali aktivisti v liste predsedovi vlády. Podpísali ho zástupcovia Lekárskeho odborového združenia, Miroslav Kollár zo združenia Hlas občanov Slovenska, iniciátorka Petície občanov Tatiana Mikušová, ale aj predstavitelia združení Slovenský pacient a Únie materských centier.

Aktivisti žiadajú premiéra o pomoc pri zastavení spoplatnenia parkovísk. Vyberanie poplatkov súkromnou firmou považujú za "hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice". Z právnej analýzy, ktorú predložili ministerstvu zdravotníctva, podľa nich vyplýva, že uzatvorená zmluva na prenájom parkoviska má zásadné právne chyby vo viacerých bodoch.

Vinu za prenájom parkovísk podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smeru-SD) aj súčasného vedenia nemocnice nesie bývalý riaditeľ nemocnice Miroslav Bucha a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). "Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) disponuje všetkými listinnými dôkazmi, že za realizáciu a podpis zmluvy zodpovedajú," povedala dávnejšie hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Súčasné vedenie UNB urobilo podľa hovorkyne od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zmluva je platná, vyplýva zo záverov ÚVO a šetrenia okresnej prokuratúry a UNB ju musí napĺňať," zdôraznila. "Tá zmluva je v súčasnosti nevypovedateľná," povedala v novembri aj hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Pacienti platia za parkovné pred bratislavskými nemocnicami od začiatku decembra minulého roka. Hodina ich vyjde na jedno euro, zdarma je len parkovanie na 15 minút.