Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo viacerých nemocniciach sa pripravuje znižovanie platov sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Platy sa majú znižovať v bojnickej nemocnici, návrhy na znižovanie mali podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) padnúť aj v Krompachoch a Rimavskej Sobote.  

Bratislava 28. februára (TASR) - Vo viacerých slovenských nemocniciach sa vraj plánuje znižovanie platov sestier. Platy sa majú znižovať v bojnickej nemocnici, návrhy na znižovanie mali podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) padnúť aj v Krompachoch a Rimavskej Sobote. 

"Máme signály o príprave podobných opatrení aj v ďalších nemocniciach," uviedla šéfka odborov Monika Kavecká.

Situáciu považujú odbory za pokračovanie "cielenej kampane", ktorú malo začať ministerstvo zdravotníctva zverejním miezd zdravotníkov v štátnych nemocniciach. "Manipulatívne zverejnenie najvyšších miezd, ktoré z desaťtisícov sestier zarába len zopár protežantiek vedení nemocníc, malo vo verejnosti vytvoriť zdanie, že sestry a pôrodné asistentky sú už v súčasnosti vysoko finančne ohodnocované," skonštatovala Kavecká. Odbory preto nepovažujú za náhodu, že k znižovaniu miezd dochádza v takejto atmosfére.

"Ministerstvo zdravotníctva SR iniciatívne nezverejňovalo žiadne platy zdravotníkov. Reagovali sme na viaceré požiadavky novinárov, ktorí sa pravidelne pýtajú na priemerné mzdy zdravotníkov, rovnako ako aj na ich najvyššie a najnižšie platy," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská. Podľa jej slov rovnako ako doteraz, aj naďalej platí, že mzdy sestier v štátnych ústavných zdravotníckych zariadeniach zostávajú na úrovni zákona o platoch sestier, vďaka čomu mala priemerná mzda sestier a pôrodných asistentiek v týchto nemocniciach dosiahnuť úroveň takmer 1100 eur.

Podľa Mariána Petka, šéfa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), v ktorej sú desiatky regionálnych nemocníc, sa na nedávnom zhromaždení členov ANS o znižovaní platov sestier v jednotlivých nemocniciach nehovorilo. O tom, že sa majú v niektorých nemocniciach mzdy znižovať, a to v Bojniciach a Zlatých Moravciach, sa dozvedel iba z médií. Doplnil, že v oboch majú mať sestry vyššie mzdy ako v obdobných regionálnych nemocniciach.

Zástupcovia nemocnice v Rimavskej Sobote popreli, že by sa u nich uvažovalo o znižovaní platov sestier. Takéto informácie sa podľa predsedníčky predstavenstva Nemocnice a polikliniky, a.s., Dariny Hogovej nezakladajú na pravde. Odbory preto nemocnica vyzvala, aby sa ospravedlnili. "V prípade, ak nebude ospravedlnenie v krátkom čase doručené, zvážime ďalšie právne kroky," povedala Hogová.

Sestry súčasný vývoj podľa ich odborovej predáčky utvrdzuje v potrebe prijatia ich vlastného zákona o platoch. Ten pôvodný označil Ústavný súd za protiústavný, ministerstvo v súčasnosti pracuje na zákone pre všetkých zdravotníkov. Komora sestier medzitým ministerstvu predložila svoj návrh zákona. "Zdôrazňujeme, že úsilie OZSaPA o legislatívnu garanciu platov sestier a pôrodných asistentiek nie je bojom za ich luxus alebo nadštandardné postavenie, ale o právo rodín sestier a pôrodných asistentiek nebyť na pokraji existenčného ohrozenia," doplnila Kavecká.