Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárskym odborom sa trojzmenné prevádzky bez dohody nepáčia

Predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh podľa lekárskych odborárov nie je riešením situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých je nedostatok lekárov a ďalších zdravotníkov.

Bratislava 30. januára (TASR) - Lekárskym odborárom sa nepáči, že by šéfovia nemocníc mali dostať možnosť zaviesť trojzmenné prevádzky bez dohody so zamestnancami.

Apelujú preto na poslancov Národnej rady SR, aby neschválili pozmeňujúci návrh k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý takúto možnosť prináša. Vedeniu nemocníc sa podľa odborov dáva príliš veľká právomoc pri nakladaní nielen s pracovným časom.

"Zavedenie trojzmennej prevádzky nemá žiadne logické odôvodnenie a je výlučne nástrojom na zastrašovanie a šikanovanie zdravotníckych pracovníkov a ich zástupcov," povedal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Poukázal na to, že takáto právomoc nie je štandardom v Európskej únii, rovnako ako samotný typ prevádzky.

Návrh podľa lekárskych odborárov nie je riešením situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých je nedostatok lekárov a ďalších zdravotníkov. Upozorňujú, že v  "trojzmenke" je treba na prevádzku nemocníc takmer trikrát toľko lekárov ako v jednozmennej prevádzke. "Viaczmenná prevádzka je rovnako nevhodná z pohľadu kontinuity liečby a diagnostiky pacienta," uzavrel Visolajský.

Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD), ktorý je zároveň aj šéf asociácie štátnych nemocníc, v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti musí byť zabezpečené jej nepretržité poskytovanie. Umožniť to má buď trojzmenná prevádzka, dvojzmenná prevádzka a pohotovosť na pracovisku alebo dohodnutom mieste, či práca v jednozmennej prevádzke a tiež pohotovosť. V súčasnosti nemocnice fungujú v poslednom režime. Typ prevádzky sa má určiť po prerokovaní so zamestnancami, o dohode návrh nehovorí.