Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnice a DSS na Slovensku rušia zákaz návštev

Pred vstupom topoľčianskej nemocnici stoja príslušníci strážnej služby, archívne foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pri návšteve nemocníc je však aj naďalej potrebné dodržiavať viaceré opatrenia. Na návštevu k seniorom v sociálnych zariadeniach v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa treba vopred objednať.

Topoľčany/Nové Zámky 4. júna (TASR) – Vďaka priaznivej epidemiologickej situácii nemocnice od štvrtka povoľujú návštevy na svojich oddeleniach. Zrušenie zákazu návštev už avizovala nemocnica v Topoľčanoch aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Pri návšteve nemocníc je však aj naďalej potrebné dodržiavať viaceré opatrenia. „V rovnakom čase je možné pripustiť návštevu maximálne dvoch osôb u pacienta, platí povinnosť nosiť rúško a pri vstupe do budovy si treba vydezinfikovať ruky,“ informovala Jana Fedáková zo spoločnosti ProCare a siete Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Topoľčanoch spravuje.

Ako pripomenula, návšteva sa nepovoľuje chorým, podozrivým z ochorenia COVID-19 a osobám v karanténe. „Návštevy sú možné v čase od 14.00 do 16.00 h. Pri vstupe do nemocnice je zavedené triedenie pacientov prostredníctvom osobnej triáže. Zdravotníci verejnosti zároveň bezkontaktne merajú teplotu,“ dodala Fedáková.

Nemocnice v Rimavskej Sobote a Rožňave opäť umožnili návštevy


V súvislosti s aktuálnou priaznivou epidemiologickou situáciou a na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR sú v nemocniciach Svet zdravia Rimavská Sobota a Rožňava opäť povolené návštevy. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

„Pri vstupe do nemocníc je zavedené triedenie pacientov prostredníctvom osobnej triáže. Zdravotníci verejnosti zároveň bezkontaktne merajú teplotu. Nemocnice prosia pacientov o dodržiavanie bezpečnostných odstupov dva metre," dodala Fedáková.

Doplnila, že medzi hlavné zásady pri návštevách patrí povinnosť nosiť rúško, dezinfekcia rúk pri vstupe a obmedzenie prítomnosti maximálne dvoch osôb u jedného pacienta v tom istom čase.

Úroveň protivírusovej ochrany zamestnancov a návštevníkov Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici zvýši nová dezinfekčná brána (na snímke) pri vstupe do zariadenia, archívne foto.
Foto: TASR – Radovan Stoklasa


Nemocnice v Prešovskom kraji povoľujú návštevy pacientov


Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v súvislosti s pretrvávajúcou priaznivou epidemiologickou situáciou a vydaným opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR povolila od štvrtka návštevy na lôžkových oddeleniach. Návštevy pacientov povolila aj nemocnica Svet zdravia vo Svidníku.

Podľa hovorkyne FNsP J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej v rovnakom čase je možné, aby jedného pacienta navštívili maximálne dve osoby. "Ak sú na izbe hospitalizovaní viacerí pacienti, v tom istom čase je možné navštíviť len jedného pacienta. Výnimky je možné pripustiť z dôvodov hodných zreteľa, napríklad pri paliatívnej starostlivosti," uviedla Cenková.

Ľudia, ktorí majú príznaky akútneho respiračného ochorenia a teploty, nemajú vstupovať do zdravotníckeho zariadenia. Návštevné hodiny sú denne od 15.00 do 17.00 h. "Návšteva u pacienta nesmie presiahnuť časový limit 15 minút a je povinná sa zaevidovať pri vstupe na oddelenie u zdravotníckeho personálu," povedala Cenková. Pri návšteve je potrebné chrániť si dýchacie cesty rúškom.

Ako informovala komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, vo svidníckej nemocnici sú návštevníci povinní vyplniť dotazník, ktorý odovzdajú personálu pri vstupe na oddelenie. Zdravotníci zároveň návštevníkom bezkontaktne merajú teplotu a pri vstupe do budovy je povinná dezinfekcia rúk.

"V rovnakom čase je možné povoliť návštevu maximálne dvoch osôb pacienta a v trvaní maximálne 15 minút, aby boli umožnené návštevy aj ostatným pacientom. Pri návšteve vo vnútornom prostredí je povinné nosiť rúško. Návšteva sa nepovoľuje chorým (respiračné ochorenia alebo teplota), podozrivým na ochorenie COVID-19 a osobám v karanténe," povedala Fedáková.

Návštevy sú možné v pondelok až piatok od 15.00 do 17.00 h a v sobotu, nedeľu a vo sviatok od 14.00 do 16.00 h. Výnimky mimo povolených návštevných hodín sú možné so súhlasom lekára.

Na snímke vchod do Univerzitnej nemocnice Bratislava v piatok 11. apríla 2020, arhcívne foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na návštevu k seniorom v sociálnych zariadeniach sa treba vopred objednať


S postupným uvoľňovaním protiepidemiologických opatrení pristupuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od pondelka (8. júna) k obnoveniu poskytovania ambulantných sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zatiaľ budú fungovať v skrátených časoch, od 7.00 do 15.30 hod. TASR o tom vo štvrtok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Podľa nej v tejto súvislosti povolia návštevy v zariadeniach pre seniorov, treba sa však vopred ohlásiť telefonicky a rešpektovať stanovený harmonogram a hygienické pravidlá. Klientom pri nástupe i príbuzným, ktorí prídu na návštevu, pred vstupom zmerajú telesnú teplotu. Nevpustia tých, ktorí vykazujú príznaky respiračného ochorenia.

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach zriadila pred vstupom do nemocnice dva kontrolné stany pre pacientov prichádzajúcich do nemocnice a ďalší pre zdravotnícky personál. Zabezpečila ich v spolupráci s dobrovoľníkmi z civilnej ochrany a Slovenského Červeného kríža. Cez filtračnú zónu pred svojím areálom tam od utorka 17. marca, keď ju zaviedli, prešlo viac ako 900 ľudí, šesť z nich s pozitívnou cestovateľskou anamnézou sa chcelo dať v nemocnici otestovať. Bojnice, 19. marca 2020, archívne foto.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


"Predlžovanie otváracích hodín ako i uvoľňovanie ďalších opatrení bude závisieť od aktuálneho vývoja situácie spojenej s ochorením COVID-19. V prípade priaznivých podmienok predpokladáme od 15. júna otvorenie župných zariadení, ktoré poskytujú sociálne služby na týždennej báze," zdôraznila Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva kraja.

BBSK povolil už aj návštevy v pobytových zariadeniach, ktoré okrem ľudí so zdravotným postihnutím poskytujú služby seniorom.

"Každé zariadenie má spracovaný vlastný harmonogram návštev. Je preto potrebné vopred telefonicky kontaktovať konkrétneho poskytovateľa a dohodnúť návštevu. Žiadame príbuzných, aby stanovený harmonogram rešpektovali a predišli tak zhromažďovaniu väčšieho počtu osôb v zariadeniach," dodala Nincová.

Počíta, že od 15. júna, v prípade priaznivého vývoja epidemiologickej situácie, obnovia prijímanie nových klientov do sociálnych zariadení.


Pacienti vo zvolenskej nemocnici môžu prijať návštevu


Nemocnica Zvolen vzhľadom na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu opätovne povolila návštevy príbuzných u hospitalizovaných pacientov. Zákaz návštev v nemocnici trval tri mesiace, od 6. marca.

Pacienti môžu prijímať návštevy svojich príbuzných v bežných návštevných hodinách, teda denne od 14.00 do 17.00 h. Musia však dodržať určité stanovené pravidlá.

"Pacienta môžu navštíviť pri jednej návšteve maximálne dve osoby, výnimku môže povoliť primár príslušného oddelenia, napríklad u pacienta v terminálnom štádiu ochorenia. Osoby, ktoré prichádzajú na návštevu, musia mať ochranné rúško, musia absolvovať triáž pri vstupe do pavilónov, vydezinfikovať si ruky alkoholovým dezinfekčným prostriedkom a vypísať anamnestický dotazník," uviedla pre TASR riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá.

Rovnako sú povolené aj návštevy na lôžkových oddeleniach v Nemocnici Krupina, ktorá je vysunutým pracoviskom Nemocnice Zvolen. Obe tieto zariadenia spravuje spoločnosť Agel SK.


V krajských zariadeniach sociálnych služieb opäť povolia návštevy


V zariadeniach sociálnych služieb Košického samosprávneho kraja (KSK) po takmer troch mesiacoch opäť povolia návštevy. Stane sa tak od pondelka 8. júna, od tohto dňa sa zároveň obnovia aj ambulantné formy pobytu. Informoval o tom vo štvrtok Úrad KSK.

Kraj takto reaguje na uvoľňovanie opatrení zo strany štátu. Návštevy v zariadeniach sociálnych služieb boli zakázané od 12. marca, kedy sa zvyšovalo riziko nákazy novým koronavírusom. "Za posledné týždne sme okrem množstva iných opatrení otestovali aj všetkých zamestnancov, ktorí v týchto zariadeniach pracujú. Nakoľko všetci boli na COVID-19 negatívni a vláda pokračuje v uvoľňovaní opatrení, rozhodli sme sa povoliť klientom návštevy ich blízkych. Keďže ide o rizikovú skupinu obyvateľov, naďalej sme opatrní a návštevy budú zatiaľ možné v exteriéroch zariadení," oznámil predseda KSK Rastislav Trnka.

Klienti mali zároveň počas pandémie obmedzený pohyb mimo zariadení, čím kraj chcel zamedziť šíreniu vírusu a zabezpečiť ochranu ich zdravia. Okrem toho boli pozastavené ambulantné a týždenné formy pobytu. "Spolu s uvoľňovaním opatrení v našich sociálnych zariadeniach umožníme župným zariadeniam obnoviť poskytovanie sociálnych služieb ambulantnou formou, a to od pondelka 8. júna. V prevádzke by tak v priebehu budúceho týždňa mali opäť byť domovy sociálnych služieb Domko v Košiciach a Anima v Michalovciach. Obnovenie poskytovania sociálnych služieb týždennou formou ministerstvo práce nateraz oddialilo," uviedol predseda KSK.

Poskytovanie služieb ambulantnou formou v týchto dvoch zariadeniach sa týka takmer stovky klientov. Košický kraj zároveň otestuje na nový koronavírus všetkých zamestnancov pracujúcich v Domku a v Anime, ktorí zatiaľ PCR testy neabsolvovali.

V UNLP a nemocnici v Šaci opäť povolili návštevy


Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach opäť povolila návštevy pacientov. Podobný krok od štvrtka prijala aj nemocnica v košickej Šaci. Návštevy budú umožnené za dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"V rovnakom čase je možná návšteva maximálne dvoch osôb. Výnimky je možné pripustiť, napríklad, ak navštevujúci potrebuje podporu a sprievod alebo pri terminálnom štádiu ochorenia. Návštevníci musia byť pri príchode do nemocnice zdraví, bez akútneho respiračného ochorenia, musia mať nos a ústa zakryté rúškom alebo inou ochranou a po príchode do nemocnice si musia vydezinfikovať ruky," uviedla hovorkyňa UNLP Ivana Stašková.

Návšteva sa nepovoľuje osobám chorým alebo podozrivým na ochorenie COVID-19 a osobám podliehajúcim karanténnym opatreniam. Návštevy sú možné len počas platných návštevných hodín UNLP – od 14.30 do 17.00 h. Návštevníci sú povinní prejsť triediacim centrom nemocnice, kým je v prevádzke, a rešpektovať pokyny zdravotníckych zamestnancov. Vedenie pracoviska si môže podľa miestnej epidemiologickej situácie na svojom oddelení či klinike upraviť podmienky návštev, pripúšťa sa aj individuálne posúdenie podmienok pre jednotlivých pacientov.

Zákaz návštev od štvrtka ruší aj Nemocnica Košice-Šaca, potvrdila hovorkyňa spoločnosti Agel SK Martina Pavliková.

Obnovenie návštev pacientov v súvislosti s aktuálnou priaznivou epidemiologickou situáciou a na základe rozhodnutia ÚVZ SR oznámila aj nemocnica v Trebišove.

V Mammacentre sv. Agáty povolili návštevy, ale s obmedzením


V súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou ochorenia COVID-19 sú od štvrtka povolené už aj návštevy Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici.

Podľa Jany Fedákovej z ProCare a Svet zdravia pri návšteve vo vnútornom prostredí zariadenia je povinné nosiť rúško a pri vstupe do budovy povinná dezinfekcia rúk. Návštevu nepovoľujú chorým, prípadne podozrivým na spomínané ochorenie či osobám v karanténe. Návštevy sú v čase od 14.00 do 17.00 h. V rovnakom čase môžu navštíviť jedného pacienta maximálne dve osoby.

Tri nemocnice na Spiši povolili návštevy pacientov


Spišskonovoveská nemocnica v súvislosti s aktuálnou priaznivou epidemiologickou situáciou a na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR povolila od stredy (3. 6.) návštevy na oddeleniach. Nemocnica Krompachy a Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok pristúpili taktiež k obnoveniu návštev pacientov.

Podľa komunikačnej špecialistky siete nemocníc Svet zdravia Jany Fedákovej, v spišskonovoveskej nemocnici v rovnakom čase je možné povoliť návštevu maximálne dvoch osôb pacienta. Pri návšteve vo vnútornom prostredí je povinné nosiť rúško a pri vstupe do budovy je povinná dezinfekcia rúk. „Návšteva sa nepovoľuje chorým, podozrivým na ochorenie COVID-19 a osobám v karanténe. Návštevné hodiny sú v čase od 14.00 do 15.00 h. Pri vstupe do nemocnice je zavedené triedenie pacientov prostredníctvom osobnej triáže. Zdravotníci verejnosti zároveň bezkontaktne merajú teplotu,“ dodáva Fedáková.

Hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková informuje, že návštevy v krompašskej nemocnici sú povolené v pracovné dni od 14.30 do 16.00 h a cez víkendy medzi 13.00 až 15.30 h. Musia sa však dodržať stanovené pravidlá. „Pacienta môžu navštíviť pri jednej návšteve maximálne dve osoby, výnimku môže povoliť primár príslušného oddelenia, napríklad u pacienta v terminálnom štádiu ochorenia. Osoby, ktoré prichádzajú na návštevu, musia mať ochranné rúško, musia absolvovať triáž pri vstupe do pavilónov, vydezinfikovať si ruky alkoholovým dezinfekčným prostriedkom a vypísať anamnestický dotazník,“ vysvetlil riaditeľ Nemocnice Krompachy Miroslav Kraus.

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok na sociálnej sieti uvádza, že návštevy pacientov povolila od štvrtka počas pracovných dní v čase od 14.00 do 15.00 h a cez víkendy a sviatky v čase od 13.00 do 14.00 h za určitých bezpečnostných opatrení.