Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnice zaevidovali vyše 60 prípadov hnačiek vyvolaných klostrídiami

Foto: biology-pictures.com

Agresívne baktérie klostrídie predstavujú čoraz väčší problém aj pre českých zdravotníkov. Počet pacientov, ktorí zomierajú na takmer nevyliečiteľné hnačky, sa zvyšuje.

Bratislava 26. júla (TASR) - V slovenských nemocniciach sa v tomto roku zaznamenalo vyše 60 prípadov hnačiek, ktoré vyvolali baktérie klostrídie, vlani to bolo takmer 80.

"Pri výskyte klostrídiových nozokomiálnych infekcií príslušné zdravotnícke zariadenia v súčinnosti s epidemiológmi vykonávajú protiepidemické opatrenia," uviedol zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný.

Clostridium difficile je črevná baktéria. Patrí medzi vyvolávateľov hnačkových ochorení, vrátane nozokomiálnych. Pri vzniku infekcie zohráva významnú úlohu napríklad vysoký vek, dĺžka hospitalizácie či vysoká preskripcia antibiotík.

U mnohých pacientov prebieha infekcia bez príznakovo. Odborníci udávajú, že sedem až 11 percent hospitalizovaných pacientov, päť až sedem percent pacientov sociálnych zariadení a približne dve percentná ambulantných pacientov sú nosičmi Clostridium difficile.

Agresívne baktérie klostrídie predstavujú čoraz väčší problém aj pre českých zdravotníkov. Počet pacientov, ktorí zomierajú na takmer nevyliečiteľné hnačky, sa zvyšuje. Ako počas týžďna informoval internetový server iDNES.cz., iba na severe Moravy a v Sliezsku zomrelo v ostatnom polroku na toto ochorenie 14 zo 124 infikovaných.