Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Neurochirurgovia z UNB exportujú svoju operačnú metódu do zahraničia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Metóda kombinuje výhody mikrochirurgie, intraoperačného 3D zobrazovania, neuronavigácie a perkutánnej techniky.

Bratislava 31. januára (TASR) - Neurochirurgia v bratislavskej nemocnici Ružinov exportuje vlastnú operačnú metódu driekovej chrbtice do zahraničia. Metóda kombinuje výhody mikrochirurgie, intraoperačného 3D zobrazovania, neuronavigácie a perkutánnej techniky. TASR o tom informovala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú zariadenie patrí.

"Vďaka zásadnej modifikácii metódy známej ako MIDLIF (midline lumbar interbody fusion) je možné zákrok realizovať v menej invazívnej forme. To má za následok skoršiu mobilizáciu pacienta po operácii, menšia rana sa lepšie hojí, menej bolí a pacient má aj po operácii, kde je potrebné implantovať stabilizačnú montáž so skrutkami, šancu ísť už na tretí alebo štvrtý deň domov," priblížil neurochirurg Benedikt Trnovec.

Lekári novú operačnú metódu prezentovali na medzinárodných kongresoch v Paríži, Las Vegas a Belehrade. Techniku operácie boli koncom vlaňajška predviesť neurochirurgovia Trnovec a Peter Hudák tiež v Nemecku. Ich prístup ocenil riaditeľ UNB Alexander Mayer. "Mojou snahou je neustále zlepšovať podmienky, ktoré budú viesť k podpore lekárov, ktorí svojím aktívnym prístupom a snahou o inováciu v medicíne pomáhajú našim pacientom," skonštatoval.

Pracovisko neurochirurgie v Ružinove funguje už vyše troch rokov. Spektrom a počtom zákrokov patrí k vedúcim pracoviskám na Slovensku. "Na pracovisku sa dnes už rutinne vykonávajú nielen mikrochirurgické, ale aj endoskopické operácie chrbtice. Dôraz kladieme na osvojenie si týchto moderných metód u všetkých našich aj začínajúcich mladých lekárov," dodal prednosta neurochirurgickej kliniky Milan Liška.