Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nezamestnaní dohodári by mali na zdravotných odvodoch zaplatiť menej

Zmena výpočtu poistného má pomôcť odstrániť neprimeranú finančnú záťaž pre takéto skupiny poistencov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Nezamestnaní dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, by mohli platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie. Vláda dnes odsúhlasila novelu zákona, v ktorej sa navrhuje, aby sa na tých, ktorí majú príjem vyšší ako 15-násobok životného minima, a tak už nie sú poistencami štátu, nevzťahoval minimálny vymeriavací základ. Ak takýto poistenec v súčasnosti zarobí viac ako 2918,7 eura, musí si od januára poistné platiť sám.

Zmena výpočtu poistného má pomôcť odstrániť neprimeranú finančnú záťaž pre takéto skupiny poistencov. "Napríklad, ak poberateľ dôchodku bude mať kapitálový príjem vo výške 3500 eur, jeho minimálny vymeriavací základ by bol vo výške 4716 eur," poukázalo ministerstvo. Po novom sa odvody v takýchto prípadoch majú platiť zo skutočne zarobenej sumy.

Právna norma upravuje aj problematiku cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Novela po vzore európskej smernice, ktorú preberá, stanovuje, že slovenskí pacienti majú mať nárok na preplatenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti v rámci ktoréhokoľvek štátu Európskej únie. Zdravotná poisťovňa im má takýto výkon uhradiť, pokiaľ o to následne požiadajú, do výšky úhrady nákladov v SR. Jej súhlas dopredu nebude potrebný.

V prípade nemocničnej zdravotnej starostlivosti bude musieť úhradu dopredu odsúhlasiť zdravotná poisťovňa. Vo viacerých prípadoch, keď napríklad nie je liečba dostupná na Slovensku, preplácajú poistencom takéto náklady poisťovne aj v súčasnosti. "Ak je súhlas poskytnutý, majú poistenci na území štátu, kam za zdravotnou starostlivosťou vycestovali, nárok na rovnaké zaobchádzanie a rovnakú cenu ako tí miestni," píše sa v návrhu.

Ľudia môžu do zahraničia za zdravotnou starostlivosťou vycestovať aj bez súhlasu poisťovne, v takomto prípade si však náklady budú musieť tak ako teraz zaplatiť sami. Predchádzajúci súhlas nebude potrebný, ak uplynula lehota na poskytnutie zdravotnej starostlivosti pre poistenca zaradeného na zoznam poistencov čakajúcich na zdravotnú starostlivosť.

Novela zákona má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od októbra tohto roku.