Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEZMEŠKAJTE: Na preventívnu prehliadku u zubára zostáva pár týždňov

Na snímke náradie pre zubárov v stomatologickom centre v Trnave v piatok 24. septembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

ľudia, ktorí tento rok preventívnu prehliadku neabsolvujú, nebudú mať v budúcom roku plne hradené zdravotné výkony v základnom prevedení pri liečbe zubného kazu.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Na absolvovanie preventívnej prehliadky u zubného lekára zostáva tento rok už len pár týždňov, pripomína rezort zdravotníctva. Upozorňuje, že ľudia, ktorí tento rok preventívnu prehliadku neabsolvujú, nebudú mať v budúcom roku plne hradené zdravotné výkony v základnom prevedení pri liečbe zubného kazu.

Preventívna zdravotná prehliadka u zubného lekára je hradená z verejného zdravotného poistenia. Podľa zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti majú na dve preventívne zubno-lekárske prehliadky ročne nárok poistenci do 18 rokov a tehotné ženy, poistenci starší ako 18 rokov na jednu takúto prehliadku ročne.

"Ten, kto neabsolvuje stomatologickú preventívnu prehliadku, nemá v nasledujúcom roku nárok na ošetrenie zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. Zdravotné výkony v ústnej dutine tak zubárovi pacient hradí v plnej výške podľa platného cenníka zdravotných výkonov, ktorý je zubný lekár povinný poskytnúť," priblížilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Dodalo, že výnimka, na základe ktorej nebola preventívna prehliadka podmienkou, platila pre pandémiu COVID-19 uplynulé dva roky.

Zubno-lekárska preventívna prehliadka zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny. Kontrolujú sa zubné náhrady, určuje sa index krvácajúcej papily, index kazivosti chrupu. Kontroluje sa aj stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, zároveň lekár poučí pacienta o správnom čistení chrupu.

"Ministerstvo zdravotníctva má záujem neustále zvyšovať počty ľudí absolvujúcich preventívne prehliadky, vrátane prehliadok u zubného lekára. Iba tak je možné zlepšiť zdravotný stav občanov a včas zachytiť zdravotné problémy a ochorenia, ktorých liečba je v prvotných štádiách jednoduchšia a zároveň aj finančne menej zaťažuje celý zdravotnícky systém," dodal rezort.