Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet obetí eboly v západnej Afrike sa ďalej zvyšuje

Nigérijský zdravotník meria teplotu na ruke pracovníka v príletovej hale medzinárodného letiska Murtal Muhammed v Lagose v Nigérii v pondelok 4. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Nigéria je štvrtou krajinou, ktorá hlási prípady nákazy ebolou.

Lagos 4. augusta (TASR) - Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike sa do 1. augusta zvýšil už na 887, celkový počet potvrdených prípadov ochorenia už o troch jedincov prevýšil hranicu 1600. Vyplýva to z ďalšej aktualizácie smutnej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa rovnakého zdroja zaznamenali v Guinei celkovo 485 prípadov ochorenia, 358 tamojších pacientov na následky eboly skonalo. V Sierre Leone zomrelo 273 z celkovo 646 infikovaných a v Libérii 255 zo 468 ľudí s preukázateľnou diagnózou eboly. Jedno úmrtie registrujú v Nigérii, kde podľa aktuálnej informácie tlačovej agentúry Reuters registrujú už ďalšie tri oficiálne ešte nepotvrdené prípady výskytu ochorenia. Tie najnovšie by sa mali týkať istého zdravotníka a Nigérijčana pôsobiaceho v Guinei.

Prípadov v Nigérii pribúda

Nigérijské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že druhou osobou nakazenou ebolou je lekár, ktorý pomáhal ošetrovať Američana libérijského pôvodu Patricka Sawyera, ktorý podľahol ebole koncom júla po prílete z Libérie do Lagosu, kam cestoval služobne v službách libérijskej vlády. V Nigérii identifikovali 70 ľudí, ktorí sa so Sawyerom dostali do kontaktu, osem z nich je aktuálne v izolácii.

Amerického humanitárneho pracovníka Kenta Bratleyho (33), ktorý sa v Libérii nakazil vírusom eboly, previezli v sobotu v špeciálne upravenom lietadle do americkej Atlanty, kde je v starostlivosti tamojších špecialistov. Jeho stav síce lekári označujú za stabilizovaný, nevedno však, či pacient prežije.

Už v krátkom čase by do USA mali previezť aj druhú infikovanú osobu z tejto krajiny, 59-ročnú misionárku Nancy Writebolovú, ktorá sa podobne ako Brentley nakazila vírusom eboly počas pôsobenia v Libérii.

Na nedatovanej snímke špeciálny prenosný stan určený na leteckú prepravu pacienta nakazeného smrteľným vírusom ebola. Malé súkromné prúdové lietadlo v piatok 1. augusta 2014 odletelo z amerického mesta Atlanta, aby priviezlo do vlasti jedného z dvoch amerických humanitárnych pracovníkov, ktorí sa v Libérii nakazili vírusom ebola. Dvaja nakazení občania USA - doktor Kent Bratley a Nancy Writebolová - pracovali v africkej krajine pre misionárske skupiny.Emoryho univerzitná nemocnica v Atlante podľa vlastného tvrdenia očakáva, že jeden z pacientov bude do jej starostlivosti prevezený v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. V nemocnici sa nachádza špeciálna izolačná jednotka. Pri epidémii vírusu ebola v Západnej Afrike dosiaľ zahynulo viac ako 700 ľudí.
Foto: TASR/AP



Nigéria potvrdila druhý prípad nákazy ebolou

Nigérijské úrady potvrdili dnes druhý prípad nákazy človeka ebolou v krajine.

V najľudnatejšom africkom štáte to vyvolalo znepokojenie po tom, ako tam na ebolu zomrel muž, ktorý priletel do Nigérie lietadlom, uviedla agentúra AP.

Nigérijské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že druhou osobou nakazenou ebolou je lekár, ktorý pomáhal ošetrovať Američana libérijského pôvodu Patricka Sawyera, ktorý podľahol ebole koncom júla po prílete do Lagosu z Libérie.

U Sawyera, ktorý cestoval do Nigérie pracovne, sa prejavili známky ochodenia počas letu. Nigérijské úrady ho okamžite umiestnili do izolácie, zvyšných pasažierov však nedali do karantény a zdôraznili, že hrozba ďalších nákaz je minimálna.

Nigéria je štvrtou krajinou, ktorá hlási prípady nákazy ebolou. Najhoršia dosiaľ zaznamenaná epidémia tohto vírusového ochorenia si v Guinei, Sierre Leone a Libérie vyžiadala už najmenej 728 obetí na životoch.