Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientov s podozrením na ebolu v Nigérii pribúda

Vírus eboly Foto: TASR/AP

Populisti z talianskej opozičnej strany Liga severu sa v súvislosti s množstvom imigrantov z Afriky, smerujúcich takmer denne práve do ich krajiny, vyslovili za umiestnenie utečencov do karantény.

Lagos 5. augusta (TASR) - Na osem sa zrejme zvýšil počet prípadov ochorení na ebolu v najľudnatejšej krajine Afriky - Nigérii.

Miestne zdravotnícke úrady dnes uviedli, že pacienti, u ktorých existuje podozrenie na túto diagnózu, boli kontakte s Američanom Patrickom Sawyerom pracujúcim pre libérijskú vládu. Tento muž skolaboval po prílete na letisku v Lagose a neskôr zomrel. Príčinou úmrtia bola práve ebola.

Desiatky osôb, ktoré prišli s Američanom do kontaktu, Nigéria identifikovala a monitorovala. Osem ľudí spomedzi nich je teraz považovaných za pacientov s istými symptómami ochorenia. Ďalších šesť osôb, ktoré prišli do kontaktu so Sawyerom, zostáva v karanténe, aj keď sa u nich zatiaľ žiadne symptómy neprejavili, uviedla agentúra Reuters.

Druhým potvrdeným človekom infikovaným ebolou v Nigérii je ošetrujúci lekár Patricka Sawyera.

Taliansko: Liga severu je za karanténu pre migrantov z Afriky kvôli ebole
Populisti z talianskej opozičnej strany Liga severu sa v súvislosti s množstvom imigrantov z Afriky, smerujúcich takmer denne práve do ich krajiny, vyslovili za umiestnenie utečencov do karantény. Podľa ich názoru treba prijať preventívne opatrenia v súvislosti s infekčným ochorením ebola, ktoré si v západnej Afrike vyžiadalo už takmer 900 obetí, informovala agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu strany.

Liga severu považuje za akútne nebezpečenstvo, že sa ochorenie, proti ktorému zatiaľ neexistuje efektívny liek ani terapia, rozšíri v Taliansku. Vláda by preto mala zaviesť spomínanú karanténu pre migrantov.

Rovnaká opozičná strana žiada už niekoľko mesiacov dôrazne ukončenie operácie Mare Nostrum, v rámci ktorej talianske zložky pomáhajú migrantom v núdzi v Stredozemnom mori. Podľa predsedu Ligy severu Mattea Salviniho táto akcia iba podporuje obchodovanie s ľuďmi.

Podľa oficiálnych údajov dorazilo v tomto roku do Talianska už okolo 70.000 utečencov, 2700 z nich počas uplynulého víkendu.