Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NOI: Rakovine konečníka a hrubého čreva sa dá vyhnúť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôležitá je podľa inštitútu tiež sekundárna prevencia - preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia, priblížil Národný onkologický inštitút.

Bratislava 19. marca (TASR) - Rakovinu konečníka a hrubého čreva každoročne na Slovensku diagnostikujú 4500 ľuďom. Približne 1900 z nich zomrie. Ochoreniu sa však dá vyhnúť. Účinnou prevenciou sú pravidelné prehliadky u lekára, ale aj správna životospráva či pravidelný pohyb. Upozornil na to Národný onkologický inštitút (NOI) pri príležitosti marca - mesiaca povedomia o kolorektálnom karcinóme.

"Účinnými zbraňami je správna životospráva so zameraním napríklad na dostatočný prijem vlákniny, vitamínov, ignorovanie alkoholu a cigariet, udržiavanie zdravej hmotnosti, znížená alebo žiadna konzumácia červeného a priemyselne spracovaného mäsa," priblížil.

Dôležitá je podľa inštitútu tiež sekundárna prevencia - preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia. "Keďže rakovina hrubého čreva a konečníka postihuje najmä mužov a ženy nad 50 rokov, preto sa pravidelný skríning, tzv. onkokontrola na Slovensku odporúča práve od 50. roku života. Dokáže už u ľudí bez príznakov včas odhaliť kolorektálny karcinóm," dodal.