Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NOÚ zmodernizoval Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Prostredie, v ktorom sa pacienti liečia, je podľa Tomáša Alschera nesmierne dôležitým aspektom celého liečebného procesu.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Národný onkologický ústav (NOÚ) zmodernizoval Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Rozsiahlou rekonštrukciou oddelenia sa od októbra zvýši komfort hospitalizovaných pacientov a zároveň aj kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informovala špecialistka pre styk s verejnosťou ústavu Patrícia Kubicová.

"V našom ústave sa nám podarilo zmodernizovať už takmer všetky lôžkové oddelenia. Som nesmierne rád, že k nim pribudlo pracovisko, ktoré poskytuje zdravotnú starostlivosť pri komplikovaných, akútnych stavoch u onkologických pacientov a po náročných operáciách monitoruje životne dôležité funkcie aj vďaka najmodernejšej monitorovacej technike," povedal generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.

Prostredie, v ktorom sa pacienti liečia a zdravotníci plnia svoje poslanie, je podľa jeho slov "nesmierne dôležitým aspektom celého liečebného procesu". Poďakoval sa preto realizačnému tímu a zamestnancom oddelenia, vďaka ktorým sa podľa Alschera túto modernizáciu podarilo dotiahnuť do úspešného konca.

Pre hospitalizovaných pacientov je tak na oddelení k dispozícii celkovo 19 lôžok, pričom deväť z nich je otvorených. Ostatné majú podobu takzvaných izolačných boxov, štyri sú jednolôžkové, jeden je dvojlôžkový a jeden je štvorlôžkový. Nechýbajú ani moderné polohovateľné postele s antidekubitnými matracmi, multifunkčné osvetľovacie a monitorovacie rampy s prívodmi medicinálnych plynov či veľkoplošné televízory. Súčasťou je aj klimatizácia, moderný centrálny teleskopický pult so zázemím na sledovanie vitálnych funkcií pacientov a nový nábytok.

Počas rekonštrukcie vymenili strop, podlahu, okná, keramický obklad, sociálne zariadenia a elektrické rozvody. Na oddelení pribudla čistiaca miestnosť, prípravovňa infúznej liečby, denná miestnosť sestier a kuchynka pre personál. Rovnako aj v lekárskej časti sa vymenili stropy, okná a podlaha. Pribudlo tiež niekoľko teleskopických dverí.