Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nová nádej v boji proti rakovine, českému pacientovi zabral liek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Môj stav sa kvalitatívne zlepšil, zmizli metastázy, prestal som kašľať, môj život je omnoho kvalitnejší," vyhlásil Ivan Vyoral.

Brno 27. novembra (TASR) - Pacientovi z Českej republiky Ivanovi Vyoralovi zabral nový liek na rakovinu. Jeho zdravotný stav bol ešte pred rokom vážny. "Sedím tu s vami len vďaka lekárom a médiám," zveril sa 59-ročný muž v pondelok v Masarykovom onkologickom ústave (MOÚ) v Brne. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Na zhubný nádor prostaty sa liečil už skôr doma v Zlíne, chemoterapia však priveľmi nezabrala. Z tlače a televízie sa dozvedel o klinických štúdiách lieku na svoju chorobu, ktoré robil práve brniansky MOÚ. Prihlásil sa a, ako sám hovorí, bol účinkom šokovaný.

"Môj stav sa kvalitatívne zlepšil, zmizli metastázy, prestal som kašľať, môj život je omnoho kvalitnejší," vyhlásil.

Primárka oddelenia klinických hodnotení Regina Demlová nemôže v tejto fáze klinického výskumu zverejniť názov testovaného prípravku. "Predpokladáme jednoznačné výsledky, ale nemusí to tak byť," povedala opatrne a dodala, že takýto prípravok by nebol vhodný pre každého mužského pacienta.

Pre onkologických pacientov je dôležitá informácia, že sa môžu na podobné bezplatné testovanie sami prihlásiť. Konkrétne s ochorením prsníka, hrubého čreva a konečníka, žalúdka, kožného melanómu, pečene, obličiek i ďalších orgánov a tiež spomenutej prostaty.

V MOÚ vykonávajú klinické štúdie už od 70. rokov minulého storočia, v poslednom desaťročí 20. storočia sa možnosti klinického výskumu výrazne rozšírili a v nasledujúcich rokoch ich počet tiež narástol. Podľa primárky Demlovej teraz len v samotnom MOÚ spúšťa každý rok 20-25 nových klinických štúdií, do ktorých každý mesiac zaraďujú okolo 30 pacientov. Priemerne teda liečia v rámci klinických štúdií 250 chorých ľudí každý mesiac.


Aktívna bunková terapia


V rámci modernej terapie v onkológii sa teraz medicína prikláňa k biologickej liečbe: primárka Demlová hovorí o aktívnej bunkovej terapii.

"Účelom je potenciácia imunologického účinku, je to tzv. cielená liečba, má vysokú účinnosť," uviedla primárka.

V súčasnosti prebiehajú v MOÚ dve klinické štúdie pre pacientov s nádorom prostaty. Sledujú účinky nových liekov u mužov, ktorým aj po operácii narastá prostatický špecifický antigén, a tiež u tých, ktorým prenikli metastázy až do kosti. Testovaná terapia by sa mohla využiť aj pri karcinóme vaječníkov, zatiaľ je to však v štádiu úvah.

Riaditeľ MOÚ a predseda Českej onkologickej spoločnosti Jiří Vorlíček pripomenul, že vývoj protinádorového lieku môže stáť až miliardu českých korún, a preto prebieha v drvivej väčšine v réžii nadnárodných spoločností. Nie je výnimkou, že sa niektoré štúdie zastavujú.